Мини от войната по гръцката граница край Сандански пречат на пожарникарите да гасят

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

Огнеборците, които се борят с пожара край българо-гръцката граница не могат да гасят заради останали мини от войните в този район. Пожарникарите само наблюдават пламъците на граничната бразда, но гасят колегите им от гръцка страна, заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", главен комисар Александър Джартов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Нямаме възможност да навлизаме в този участък, но го охраняваме от наша страна. Колегите от Гърция гасят с хеликоптери и самолети, за да не допуснат инцидент. Хипотетично е възможно да няма нито една мина, но при индикация, че има нещо като потенциален проблем, първата ни работа е да си обезопасим екипите", коментира той.

Пожарникарите и горските служители от Благоевград полагат усилия, за да не позволят пожарът в планина Славянка до границата с Гърция, който бушува от вчера, да навлезе на наша територия. От рано сутринта екипите са на терен.

Огънят е на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Фронтът е на около 700 м височина, пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет, днес се очаква те отново да започнат обходи, съобщава БНТ.

Най-близките села до границата са Катунци, Голешово и Петрово. Планината Славянка е покрита с дим, а на билото й има пожарен екип, който следи ситуацията.

От българска страна служители на Регионалната дирекция по горите и пожарникари от Сандански правят просеки и чистят местата, където има леснозапалими растения. Планината Славянка от вчера е покрита с дим, а на билото й имаше пожарен екип, който следи ситуацията. Пожарът се гаси от хеликоптери и самолети.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини