Земеделци искат държавата да инвестира в изкуствени дъждовни облаци

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Mоже ли при пожари и при дълго засушаване да помагат изкуствено създадени облаци? От Българския фермерски съюз настояват България да започне да засява облаци. Изваляването от създадени облаци е в интерес на напояването и на земеделието като цяло. От браншовата организация обясняват, че подобни опити вече има в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Китай. Оказва се, че дори съседна Румъния вече има опит в създаването на облаци.

"Опитът на редица държави показва, че при третиране на облаците можем да достигнем до 10-15% изваляване. Това само по себе си няма да е някаква панацея за решаване на проблемите с напояването, но е предпоставка да напълним язовирите и чрез каналната мрежа тази вода да може да стигне до хората и да има вода и за напояване" Това заяви в ефира на "Събуди се" председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов.

Източник: NOVA

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини