Стотици миряни ще почетат света Марина в църквата на село Илинденци

Църквата в село Илинденци
Църквата в село Илинденци

Стотици миряни от общините Струмяни, Кресна, Сандански и Петрич ще присъстват на тържествената служба в църквата „Света Великомъченица Марина” на село Илинденци, прочуто с лозовите си масиви и хубавото вино.

Храмовият празник е утре, 17 юли, а на него ще дойдат по традиция много хора.

Тържествената света литургия ще се води от свещеници от Санданска духовна околия. Службата ще започне в 07:00 часа, малко по-късно ще се отслужи и тържествената света литургия. Преди обяд отец Георги Сарадинов и останалите свещеници ще осветят и курбана за здраве, който ще се раздаде на присъстващите в двора на храма.

"Иконата на света Марина ще бъде извадена пред храма, за да може всеки вярващ да се помоли пред нея за здраве и благоденствие. Този празник е сред най-почитаните не само в нашето село, но и в цялата община Струмяни", каза днес отец Георги.  

Църквата тук е била построена още в римско време. При падането на страната ни под турско робство храмът е превърнат в джамия, известно време религиозната сграда е била и хамам /турска баня/. След освобождението минарето е съборено и отново постройката е отворила врати като църква.

Любопитното е, че името на храма е „подсказано” от самата църква. На първата икона на северната стена, близо до иконостаса, бил изобразен ликът на света Марина.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини