Над две трети от автопарка в страната е на повече от 15 години

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Средната възраст на автопарка у нас е около 21 години. Над 70% от колите са на повече от 15 години. Това каза в ефира на „Здравей, България” по NOVA Александър Костадинов от Асоциацията на автомобилните производители.

В много европейски държави се дават финансови стимули за покупка на електромобили. Такива у нас обаче все още няма. Чрез този метод в Румъния са изтеглени от обращение над 320 000 коли.

„Резултатът от това, че у нас няма такива мерки, е, че сме на едно от първите места по замърсяване на въздуха в градовете. Между 12 000 и 18 000 души на година губят живота си заради болести, свързани със замърсяване на въздуха”, поясни Костадинов.

„Ако България задели фонд от 75 милиона за 3 години и стимулира покупката на 10 000 електромобила, държавният бюджет ще получи обратно около 120-130 милиона”, каза още той.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини