Средната брутна почасова заплата у нас преди 2 г. е била малко над 10 лева

Снимка: istok
Снимка: istok

През октомври 2022 г. средната брутна почасова заплата е била 10,14 лева. Средната брутна почасова заплата на наетите на пълно работно време е била 10,44 лева, а наетите на непълно работно време са печелели с 27 на сто по-малко - 7,63 лева, информира NOVA.

Брутната почасова заплата на жените е била 9,49 лева, което е 88 на сто от възнаграждението на мъжете, които са печелели по 10,82 лева на час. Това сочат основните резултати от наблюдението на структурата на заплатите през 2022 г., публикувани от Националния статистически институт (НСИ).

Резултатите от наблюдението се отнасят за съвкупност от 2 317 407 наети лица по трудово или служебно правоотношение. Мъжете са били 49 на сто от общия брой на наетите лица, a жените - 51 на сто. Приблизително 30 на сто от наетите лица са работили в индустрията, а останалите 70 на сто - в услугите. Наетите в обществения сектор са били 25 на сто, а тези в частния сектор - 75 на сто от наблюдаваната съвкупност. Докато в обществения сектор 90 на сто от лицата са били заети в услугите, то в частния сектор разпределението на наетите лица е било по-равномерно - 37 на сто са в индустрията и 63 на сто са в услугите.

По-добре платени са били професиите, които предполагат по-висока квалификация, образователен ценз и отговорности.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини