Президентът трябва да връчи втория мандат на ДПС

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

По Конституция президентът Румен Радев трябва да връчи втория мандат на ДПС. В партията има сериозно напрежение, което се видя и на вчерашното гласуване за Кабинета "Желязков", когато 30 депутати от ДПС подкрепиха предложението, 14 бяха против, а един се въздържа. 

В крайна сметка вчера най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС не успя да състави редовно правителство.

От ГЕРБ-СДС са категорични, че няма да подкрепят втория мандат и така вероятността да бъде съставено правителство с него е минимална. Същото важи и за третия мандат, който държавният глава връчва по своя преценка на някоя от останалите формации в парламента.

Ходът на тази процедура, която може да отнеме две седмици, е възможно да съвпадне с произнасянето на Конституционния съд по промените в основния закон. Ако съдът отмени новите правила за назначаване на служебно правителство, обявявайки ги за невалидни, то тогава ще се върне старото положение - съставът на следващия служебен кабинет ще е изцяло в ръцете на Румен Радев.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини