Ценна находка! Откриха голяма мраморна статуя на божество в Хераклея Синтика

Снимки: Община Петрич
Снимки: Община Петрич

Страхотна археологическа находка откриха в античния град Хераклея Синтика археолозите под ръководството на професор д-р Людмил Вагалински. При разкопките днес в местността Рупите те се натъкнаха на голяма мраморна статуя, която е по-висока от човешки бой.

„Статуята, изработена от мрамор, е намерена в подземния канал за мръсна вода на града, на централния площад на древното селище. Предполагаме, че е запазена цялата фигура, само за главата не сме сигурни. Височината й е била над 2 метра. Допускам, че е на божество, тъй като фигурата е гола“, заяви преди минути професор д-р Вагалински.

Работата по нейното пълно разкриване ще продължи в следващите дни, защото трябва да се действа изключително прецизно, за да не се увреди.

Археолозите вече са разговаряли с кмета на община Петрич Димитър Бръчков, за да се осигури охрана в Хераклея Синтика. Целта е да не се допусне иманяри да увредят ценната находка. Археологическите проучвания започнаха на първи юли, ще продължат до началото на есента. Община Петрич ще продължи с подкрепата си за развитието на този важен обект.

Античният римски град Хераклея Синтика до Рупите чупи всички рекорди по посещаемост в последните няколко месеца. В истински хит и туристическа дестинация номер 1 в региона се превръща древният град.  

Социализацията включва моментна снимка на Хераклея Синтика преди земетресението, разрушило града. Това представляват разкопките, на които вече е изградена съвсем реална сцена от ежедневието на древните му обитатели.

Археологическият обект е напълно променен благодарение на изпълнен проект на Община Петрич за реставрация и консервация. Достъпът до Хераклея Синтика е в отлично състояние откъм село Рупите. Предстои ремонт и на пътя откъм Комплекс "Ванга".

                                         Хераклея-статуя

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини