В Сърбия обявиха червен код за терористична заплаха

Снимка: istok
Снимка: istok

Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич обяви червен код за терористична опасност в страната след нападението на жандармерист пред израелското посолство в Белград вчера, съобщи Сръбската национална телевизия РТС, цитирана от NOVA.

Всички звена на МВР на Сърбия са приведени в най-висока степен на готовност и тяхната задача е да бъдат видими при осигуряване на обществения ред и мир и предотвратяване на евентуални терористични актове, пояснява РТС.

„Това означава, че те ще бъдат на много места в Сърбия“, обясни Дачич. „Това е превантивна мярка, за да се предотвратят други действия. Понякога терористите знаят как да направят така наречената стръв, тоест да извършат действие, което е от вторичен тип и след това да бъде последвано от друго основно действие. Терористичният акт беше спрян на практика в началото", допълни той.

Дачич отбеляза, че критичните локации са дипломатически и консулски мисии, държавни институции, места, където има много хора, т.нар. критична инфраструктура, след това търговски центрове, центърът на града, ЖП и автогара. 

Сръбски жандармерист бе прострелян вчера във врата с арбалет пред посолството на Израел в Белград. Той е стрелял срещу нападателя си, който загина малко по-късно от нараняванията си. Сръбските и израелските власти определиха нападението като терористичен акт.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини