Грузинската режисьорка Нана Джaнeлидзе идва на фестивала в Перник с филма си "Лиза, не спирай"

Грузинската режисьорка Нана Джaнeлидзе идва на фестивала в Перник с филма си

Нана Джaнeлидзе, сценарист, филмов и театрален режисьор от Грузия, която има 30-годишен опит в киноиндустрията, идва в България на фестивала IN THE PALACE, за да представи най-новия си филм „Лиза, не спирай“, който е в ко-продукция с България, с Доли Медия, асоцииран продуцент е и журналистът и сценарист – Емил Спахийски.

На 3 юли Нана лично ще представи лентата в Перник, а от 5 юли филмът ще бъде показан в избрани кина в България.

Нана Джaнeлидзе е сценарист, музикален оформител и асистент-режисьор на филма "Покаяние" ("მონანიება") 1986 г. на режисьора Тенгиз Абуладзе, чиято премиера е на филмовия фестивал в Кан през 1987 г. и печели Голямата награда, наградата на ФИПРЕССИ и наградата на Екуменическото жури. Филмът се превръща в символ на „Перестройка“ и е продаден в 113 държави.

От 2013 г. до 2016 г. Нана Джaнeлидзе заема поста директор на Националния филмов център на Грузия (GNFC).

„Лиза, не спирай“ е филм за войната между Грузия и Абхазия преди 30 години. Главната героиня на филма е журналистка - жена в средата на четиридесетте години, Лиза, която преди 25 години работи като военен репортер по време на руското нахлуване в Абхазия - част от Грузия. 25 години след войната, докато води телевизионно предаване на живо, Лиза получава обаждане от бивш абхазки боец от Сохуми. Обаждането на абхазкия боец и неговите думи преобръщат изцяло живота на Лиза, така че тя се качва в колата си и започва пътуването си през страната, за да стигне до другия край на моста на река Енгури. И до днес контролно-пропускателният пункт на моста на река Енгури остава единственият пропускателен пункт между Абхазия и Грузия. Той се охранява от руски окупационни гранични войски. Лиза се надява да срещне абхазкия боец на моста и да му каже нещо много важно.

За Фестивала

  Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар („©Oscar®” Awards of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм. IN THE PALACE е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - студентските Оскари, както и за испанските награди Goya.

Фестивалът се организира от Фондация “Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE” и Фондация “Култура Перник” и е подкрепен от ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“ и подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

IN THE PALACE между 29-и юни и 6-и юли в Перник

Премиера на „Лиза, не спирай“ - на 3 юли в Дворец на културата, гр. Перник

От 5 юли филмът тръгва в избрани кина в страната.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини