Днес избират тримата кандидати за патриарх на БПЦ

Снимка: Стопкадър, NOVA
Снимка: Стопкадър, NOVA

Светият синод избира днес тримата претенденти за патриарх. Според Устава на Българската православна църква кандидатите трябва да отговарят на три условия - да са най-малко на 50 години, да са натрупали поне 5-годишно митрополитско служение, да имат православно мислене и примерен живот. Девет митрополити отговарят на тези условия.

Наследникът на патриарх Неофит трябва да бъде избран на 30 юни, когато ще е и интронизацията му. Все още не е ясно дали Пловдивският митрополит Николай ще участва в битката, след като още през март обяви, че не желае да влиза в нея. 

С тайно гласоподаване, тези трима митрополити, които имат мнозиство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат представени на патриаршески избирателен събор през следващата седмица.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини