Фондация закупи по-голямата част от къщата на Димитър Талев в Прилеп

Снимка: Виктор Стоянов
Снимка: Виктор Стоянов

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп вече е закупена от българска фондация. Това съобщи днес във във Facebook Манол Пейков, който от година събира средства да откупи имота. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.

Пейков уточнява, че къщата вече е собственост са на регистрираната в обществена полза Фондация "Манол Пейков и приятели". Участвали са общо 1374-ма дарители. Преведената сума по сметките на фондацията била 215 797 лева и 58 стотинки, допълва Пейков.

Припомняме, на 26 май беше съборена част от къщата на писателя. Съмненията бяха, че става въпрос за вандалски акт, но по-късно стана ясна, че е заради проливните дъждове.  

Пейков разкрива, че миналия петък научил неприятната новина, че част от покрива на Талевата къща е рухнала. Тогава тъкмо бил получил оценка от Община Прилеп за дължимия данък, който задължително трябвало да се превед, преди да се купи къщата.
 
Документът обаче бил с печатна грешка, която го правело неизползваем. Наложило се Пейков и негов приятел да отпътуват за Северна Македония и да решат проблема. Там подписал договор за покупко-продажба с един от собствениците на имота - Снежана Ачевска.
 
След закупуването на част от къщата първата задача е да се направи авариен ремонт на покрива, за което вече са предприети действия за издаване на съответното разрешително.
 
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини