Джон Кенеди: По-добре среща на върха, отколкото на ръба на пропастта

Джон Кенеди
Джон Кенеди

Харизмата на този политик е толкова силна, че той добива огромна световна популярност. Той е 35-ият президент, най-младият държавен глава на Съединените американски щати. Джон Кенеди е една от най-забележителни фигура в историята не само на Америка, но и на света. Роден е на днешната дата през 1917 година. За съжаление, Кенеди е и най-младият починал президент – той е само на 46 години и 177 дни, когато е убит на 22 ноември 1963 г. Покушението често се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация и поради значението на личността на президента, който е икона за младото тогава поколение американци. Кенеди е този, който разчупва представите за политиката, завладява нацията си благодарение на своя оптимизъм и на разнообразните си идеи като проекта "Аполо", Корпуса на мира, данъчните закони, законите за премахване на сегрегацията и за гражданските права. Петдесет и седем години след смъртта на президента неговата звезда не избледнява, а продължава да грее не само на американския, но и на световния небосвод. И няма как да е иначе, след като точно Джон Кенеди е човекът, който отива в Берлин, в сърцето на един континент, разделен на два непримирими лагера от Студената война, за да заяви: „Ich bin ein Berliner” (Аз съм берлинчанин).

По този начин в съзнанието на милиони хора се запечатва фигурата на харизматичния и динамичен лидер, какъвто силно липсва по онова време на Европа. За много свои сънародници Джон Фицджералд Кенеди остава мъченически символ на поетичните политически възможности. Убийството посред бял ден на обичания от народа си президент е толкова шокиращо, че хората от цял свят си спомнят къде са били, когато са научили за смъртта му. Звездата на Кенеди като лидер и политическа икона изгрява в момент, когато ерата на суинга през 60-те „оцветява” сивия поствоенен свят. Кенеди се явява като знак на промяната с избирането му през 1960 г. за държавен глава. За разлика от хората, които помоли да помислят не какво страната им може да направи за тях, а какво те могат да направят за страната си, на Кенеди не дадоха възможност да остарее и той живее в умовете и сърцата на американците вечно млад.

За мнозина той остава смелият герой от Втората световна война, отличен за подвизите си с медала „Пурпурно сърце”, човекът с чаровна усмивка, държавникът, който спря света на ръба на ядрената война по време на Кубинската ракетна криза, политикът, символ на американския либерализъм, този, който изпрати човек на Луната "не защото е лесно, а защото е трудно”. Кенеди смята, че и без военна сила е възможно подобряването на света. Едно от първите му действия след встъпването му в длъжност е създаването на Корпуса а мира. Чрез тази програма американски доброволци подпомагат народите от Третия свят.

Ето мисли на великия американски политик:

Аз съм идеалист без илюзии.

Ако свободното общество не може да помогне особено на бедните, то не може да защити и богатите.

В една програма за действие има рискове и разходи. Но те са далеч по-малки от рисковете и разходите на удобното бездействие.

Във вътрешната политика рискуваме само да претърпим поражение; външната политика може да ни отнесе в гроба.

Дипломацията и отбраната не са взаимозаменяеми. Поотделно всяка една от тях ще претърпи неуспех.

Или човечеството ще приключи с войната, или войната ще приключи с човечеството.

Когато поехме властта, най-много ме изненада, че нещата бяха толкова зле, колкото твърдяхме.

Колкото повече глупости правя, толкова по-популярен ставам.

Комитет — това са 12 човека, които вършат работата на един.

Най-горещото място в ада е запазено за онези, които в моменти на морална криза са запазвали неутралитет.

…Не питай какво може родината ти да направи за теб, а питай какво можеш да направиш ти за родината си.

Ние решаваме да отидем до луната или да направим друго нещо, не защото е лесно, а защото е трудно.

Отсъствието на мечти погубва народа.

По-добре среща на върха, отколкото на ръба на пропастта.

Победата има хиляда бащи, а поражението винаги е сираче.

Убедих се, че на дипломàта са нужни железните нерви на професионален джебчия.

Човешкият ум е нашият основен ресурс.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини