Джавахарлал Неру: Единственият път да се наслаждаваме на живота - да бъдем безстрашни и да не се боим от поражения

Джавахарлал Неру
Джавахарлал Неру

Джавахарлал Неру е един от най-великите държавници на Индия. Той се превръща в олицетворение на епохата, в която живее. Роден  е на 14 ноември 1889 година. Водач е на социалистическата фракция на Индийския национален конгрес по време и след индийската борба за независимост от Британската империя. Неру става първият министър-председател на независима Индия на 15 август 1947 година, като остава на този пост до смъртта си. Горестен привърженик на социализма, той се кълне в „социалистическия модел на обществото“.

През 1946 г. Неру става заместник министър-председател на Временното правителство на Индия – Изпълнителния съвет при вицекраля на Индия, а през юни 1947 г. вече е първият министър-председател и министър на външните работи и отбраната на независима Индия. През юли 1947 г. Общондийският комитет на ИНК приема с голямо мнозинство британското предложение за разделяне на Индия на 2 държави – Индийски съюз и Пакистан. Неру първи издига в Делхи знамето на независима Индия на 15 август 1947 г.

Последният контингент британски войски напуска страната през февруари 1948 г. В периода 1947 – 1948 г. се води война между Индия и Пакистан за Кашмил. В резултат на това една трета от спорния щат се оказва под контрола на Пакистан, а по-голямата част е включена в Индия.

По-голямата част от индуското население се доверява на ИНК. На изборите през 1947 г., съратниците на Неру печелят 86% от местата в парламента. Неру успява да присъедини към Индийския съюз почти всички индийски княжества, 555 от общо 601. През 1954 г., към Индия са присъединени френските, а през 1962 г. – и португалските крайбрежни анклави. През януари 1950 г., по инициатива на Неру, Индия е обявена за светска и демократична република. Конституцията на Индия включва гаранции на основните демократични свободи и забрана на дискриминация, основана на религиозна и етническа принадлежност или каста. Системата на управление е президентско-парламентарна, но основната власт е в ръцете на министър-председател, който се избира от парламента. Парламентът е двукамарен, състоящ се от Народна камара и Съвет на щатите. 28-те щата получават голяма вътрешна автономия, право на собствено законодателство, полиция и регулиране на икономическата дейност. По-късно броят на щатите е увеличен, след създаването на няколко нови щата, обособени на етнически признак.

През ноември 1956 г. са създадени 14 нови щата и 6 съюзни територии. Всички те, повече или по-малко, се отличават от старите по своята етническа еднородност. Въведено е всеобщо, пряко, равно и тайно гласуване на всички граждани над 21-годишна възраст, както и мажоритарна система на представителство.

В изборите през 1962 г., Неру и Конгреса отново печелят победата, този път с малко мнозинство. Комунистическата и социалистическата партии са основни противници, макар че някои десни групи също се представят добре.

Здравето на Неру започва да се влошава непрекъснато след 1962 г. и той прекарва месец за възстановяване в Кашмир през 1963 г. Някои историци приписват този рязък спад на неговата изненада и огорчение от китайско-индийската война, която той възприема като предателство към доверието. След завръщането си от Кашмир през май 1964 г., Неру претърпява инсулт, а по-късно сърдечен. Умира в ранния следобед на днешната дата 1964 г.

Вижте  мисли на индийския държавник:

Успехът често пада на този, който действа смело, но рядко го добиват тези, които проявяват плахост и постоянно се опасяват от последствията.

Войната се явява отрицание на истината и хуманноста. Делото й не е толкова в убийството на хора, защото човек е длъжен така или иначе да умре, а в съзнателното и ударно разпространение на ненавист и лъжи, които малко по малко се присаждат на хората.

Единственият път да се наслаждаваме на живота - да бъдем безстрашни и да не се боим от поражения и бедствия.

Нашият най-главен недостатък се заключава в това, че ние сме по-склонни да обсъждаме нещата, от колкото да ги правим.

Човекът, който много говори за своите достойнства, най-често е най-малко добродетелен.

Човекът, стараещ се да прикрие своите слабости с гръмки фрази и благородни принципи, неволно предизвиква подозрение.

Размери - най-ненадеждният критерий за величието на човека или страната.

Ние сме длъжни да съхраним много звена, които ни съединяват с миналото, но ние също сме длъжни да скъсаме с традицията навсякъде, където тя възпрепятства нашето движение напред.

Някой е казал: правото на смърт е вродено право на появилия се на света човек.

Невежеството винаги се бои от промени.

Културата се явява разширение на ума и духа.

Теорията е длъжна да бъде закалена с реалността.

Демокрация и социализъм се явяват средство за достигане на цели, а не самоцел.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини