Училището в Кресна с вдъхновяващ празник за вековния си юбилей, Кирил Десподов със специален поздрав

Снимка: СУ - Кресна
Снимка: СУ - Кресна

100-годишният юбилей на Средно училище "Свети Паисий Хилендарски" изпълни със стотици хора площад „Кресненско въстание“ в град Кресна. Тържеството в четвъртък вечер бе открито с рецитал, посветен на патрона на училището, в който взе участие и отец Георги Танчев. Изпълни се и химнът на учебното заведение.

Беше излъчен и видеорепортаж от пренасянето на приемствения огън от първото, през второто и в новото училище, където лумна пламъкът на новото столетие.

Бяха отправени поздравителни адреси от официални институции и училища. Приветствие от видеостената отправи и най-добрият футболист на България за 2023 г. Кирил Десподов, който е възпитаник на училището.

Програмата продължи с едно пътуване през времето.  За символ на това въображаемо скиталчество бе избрана гарата, защото и училището на някогашното селце Гара Пирин също е гара, записала посланията на преминалите през нея друмници. И то като нея ни говори с просветляващи думи, на езика на забързаните, към това, което не бива да пропускаме, стъпки, прокънтели от влизащия и излизащия човекопоток, понесъл в чанти и раници уроците на своето време.

Един типизиран модел на клас, състоящ се от бунтар, веселяк, влюбена и три авантюристки, които все пак са готови да последват учителите в тяхното словесно пътешествие, прекоси времето и влезе в глъбините на училищните години от миналия век, завърна се в настоящето и се опита да прозре бъдещето, осъзнавайки, че пътуването продължава.

Тържеството завърши с видеопослание на всички работещи в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и изпълнение на „На многая лета“.

Юбилеят бе повод за това всички присъстващи да се завърнат в лятното кино на спомените и да позволят на миналото да прожектира в тях носталгични откъси от един свят, пълен с детство.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини