Кметът на Банско награди най-изявените ученици и учители навръх 24 май

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

С усещане за истински празник в община Банско бе отбелязан най-светлия и любим на всички Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В честването се включиха от всички поколения - от 4-годишните деца от детските градини до възрастни учители и културни дейци.

В центъра на Добринище празнуващите ученици, учители и жители на града бяха приветствани на тържеството от кмета Иван Сакарев.

На площад „Никола Вапцаров“ в Банско на сцената излязоха отличните ученици и заслужили учители от всички учебни заведения в общината, за да получат грамотите си от кмета Стойчо Баненски в знак на признание за усърдния им труд в полето на знанието. С грамоти бяха удостоени и номинираните от колегите им културни, читалищни и музейни дейци.

Площадът беше препълнен от празнуващи, които бяха приветствани от кмета на общината. В словото си Стойчо Баненски подчерта , че в свят, в който голяма част от народите пишат на латиница, ние  не само че имаме своя азбука, но дори можем да назовем кои са хората, които са я създали - светите братя Кирил и Методий.

Много специален е празникът за нас, банскалии, като наследници на такива титани като свети Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Никола Вапцаров, като съграждани на Марко Теодорович Везьов, издател на първия български буквар, на братя Молерови, Никола Попфилипов, Ангел Балев и на плеяда други наши духовни водачи, с гордост изтъкна Баненски.

Богатата програма, изнесена от учениците и самодейните състави, беше доказателство, че в община Банско стремежът към знание и почитта към традициите и културното наследство са живи и имат дълбоки корени.

                                     Банско-24 май-24

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини