Виктор Юго: Надеждата е думата, която Бог е написал на челото на всеки човек

Виктор Юго
Виктор Юго

Виктор Юго е сред най-известните френски поети, писатели и драматурзи. Роден е на 26 февруари 1802 година. На бял свят се появява една от най-ярките  фигури в литературния и обществения живот на Франция през 19-и век.  Прочут е с творбите си „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“. Юго е духовен наследник на великите умове от епохата на Просвещението. Считан е за един от най-известните и важни френски писатели, дали отражение както върху литературния, така и върху политическия живот на страната.

Виктор Юго допринася значително за обновяване на поезията и театъра и е обект на възхищение от съвременниците си, но също така е оспорван от някои автори. Той помага на много поколения да видят и осмислят ангажираността на писателя в политическия и социалния живот. По време на Втората империя Юго живее в изгнание в продължение на двадесет години и е сред политическите емигранти, които отхвърлят амнистията и отказват да се завърнат.

Предимно благодарение на моралните и политически избори, които прави през втората половина от живота си, той става популярна емблематична фигура на Третата република и при смъртта си на днешната дата през 1885 година е удостоен с национално погребение.

Ето и някои запомнящи се мисли на писателя:

Любовта е единственото бъдеще, което Бог предлага.

Интелигентен ад би бил по-добър от глупав рай.

Има моменти, когато каквото и да е поведението на тялото, душата е на колене.  

Нека се страхуваме от себе си. Предразсъдъците са истинските разбойници; пороците са истинските убийци. Големите опасности са в нас.

Човешката душа все още има по-голяма нужда от идеала, отколкото от истината. Истината е, че съществуваме; с идеала живеем.

Мечтаенето е щастието. Чакането е животът.

Ученият знае, че е невеж.

Мъдрият не остарява, а узрява.

Свободата започва, когато свършва невежеството.

Любовта е глупостта на хората и мъдростта на Бога.

Да обичаш друг човек е да видиш лицето на Бога.

Най-голямото щастие на живота е да бъдем убедени, че сме обичани.

Да обичаш или да бъдеш обичан, това е достатъчно. Не питай нищо по-нататък. В тъмните гънки на живота няма друга перла. 

Дори най-тъмната нощ ще свърши и слънцето ще изгрее.

Надеждата е думата, която Бог е написал на челото на всеки човек.

Всеки човек е книга, в която самият Бог пише.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини