В навечерието на 24 май представят репродукция на ръкописа на Петър Богдан

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

За първи път у нас в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий ще бъде представена репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България, съобщи NOVA.

Трудът е написан на латински език и е завършен около 1667 г. Смята се, че това е един от най-ценните български писмени паметници. В рамките на 200 страници ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи. Той има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество.

България получава историческия труд като дарение по инициатива на държавния глава Румен Радев. Представянето ще бъде днес в Гербовата зала на президентската институция.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини