Колоритен Великден с кукери вдъхнови жители и гости на село Елешница

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог
С вдъхновяващ и уникален празник разложкото село посрещна Великден. И тази година кукери отрано огласиха Възкресение Христово с чановете и танците си. Древният обичай днес съчетава традиция и новаторство, артистичност и талант, всеотдайност и любов. Празникът пробужда природата, гони злото и дава път на светлината на Великден.
 
Фестивалът започна с гайда, с хляб и благопожелания. И за кратко време площадът се превърна в сцена на неизчерпаемия български дух, в красива палитра на цветовете на българската традиционна носия, в огън, събрал енергията на любовта на елешничани – усмихнати, горди, красиви.
 
В кукерските групи на трите махали Гуджилец, Плаж махала и Средната махала участваха и бебета, и млади, и стари, цели семейства, родове. Напред вървяха млади жени с хляба – за да е здрава и благословена българската земя, до тях - млади невести с бебета – да се ражда, да има деца, за да има Елешница. И накрая бяха страховитите маски на кукерите – пазачите на доброто, гонещи злото.
 
Топове и пушки гърмяха, знамена се развяваха, имаше и скечове - водолази „спасяват“ планетата, „ергенът“ елешнишки си търси моми, рекламирайки се като голям специалист по езиците, владеещ елешнишки и „мащровски“.
 
Площадът на Великден в Елешница бе като дъгата - цветен и вдъхновяващ. Много чужденци не спряха да си правят снимки с колоритните участници във фестивала, за да имат един незабравим спомен от Великден в едно българско село.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини