Зигмунд Фройд: Любовта и работата - това са крайъгълните камъни на нашата човечност!

Зигмунд Фройд
Зигмунд Фройд

Зигмунд Фройд с пълно право си спечелва прозвището Бащата на психоанализата. Австрийският невролог и психолог, роден на днешната дата през 1856 година, започва кариерата си като лекар във Виена. Там се запознава с редица личности, оказали влияние върху развитието на психоанализата. Той в продължение на години работи по преосмислянето на психичните процеси и състояния и най-вече на идеите за несъзнаваното, сънищата и неврозата. В резултат на това разработва своя терапевтична техника, която става известна като психоанализа.  

Фройд обединява цяло поколение психотерапевти, които постепенно развиват психоанализата в различни точки на света. Въпреки вътрешните разцепления и критиките на някои психиатри, в годините между двете световни войни психоанализата се налага като нова дисциплина на хуманитарните науки. През 1938 година под заплахата на националсоциалистическия режим Фройд, който е с еврейски произход, напуска Виена и се установява в Лондон.

Психоанализата, получила това име през 1896 година, се основава на поредица хипотези и концепции, разработени или възприети от Зигмунд Фройд. Централно място сред тях е техниката на лечение, в чието разработване участва и Йозеф Бройер. Други основни концепции са хипотезата за несъзнателното, за изтласкването, защитните механизми, нарцисизма, Аза, идеалното Аз, както и метапсихологични идеи, като психосексуалното развитие, едиповия комплекс, кастрационния процес.

В основата на учението на Фройд стои възгледът, че човешкото поведение произтича от антагонизъм между различните части на личността. Той разделя човешката психика на три части (инстанции) - То, Аз и Свръх Аз. Графично моделът може да бъде представен като вертикал, в чиято най-долна част се намира То - биологичните импулси на организма, които не могат да бъдат контролирани от индивида, например либидото. В най-горната част на вертикалната се намира Свръх Аз-ът (аналог на съвестта), който се влияе от родители, приятели, общество, църква, партии и т.н. и също не подлежи на контрол от страна на индивида. По този начин Аз-ът заема място по средата на вертикалата, като поема натиск отдолу (То) и отгоре (Свръх Аз). Аз-ът е единствената контролна инстанция на психиката, той е критичният разум. Според Фройд 90% от решенията на човек са несъзнателно мотивирани и едва 10% са "видими".

Психологичните и социологически възгледи на Фройд оказват влияние върху психологията, психиатрията, социологията, литературата и изобразителното изкуство през първата половина на XX век. Заболял още през 1922 г. от рак на небцето, Зигмунд Фройд умира след тежко боледуване и многобройни операции от желана свръхдоза морфин в Лондон през 1939 г.

Психологичните и социологически възгледи на Фройд оказват влияние върху психологията, психиатрията, социологията, литературата и изобразителното изкуство през първата половина на XX век.

Вижте негови мисли за любовта, хората и живота:

Живеем в много странно време и с удивление отбелязваме, че прогресът върви ръка за ръка с варварството.

Никога не сме толкова беззащитни както тогава, когато обичаме, и никога толкова безнадеждно нещастни, както когато изгубим любовта.

Голяма част от това, което е реално вътре в нас – не се осъзнава, а това, което се осъзнава, е нереално.

Колкото по-безупречен е човек външно, толкова повече демони има вътре в него.

За нещастие потиснатите емоции не умират. Те са заставени да замълчат. Но вътрешно продължават да влияят на човек.

Задачата човекът да е щастлив не е влизала в плана за сътворението на света.

Ние идваме на света сами и сами го напускаме.

Ти не преставаш да търсиш сили и увереност навън, а трябва да търсиш в себе си. Защото те винаги са били там.

Любовта и работата – това са крайъгълните камъни на нашата човечност.

Този, който обича много жени – познава жените; този, който обича една – познава любовта.

Всеки човек има желания, които не споделя с другите, и желания, които дори не признава пред себе си.

Първият човек, който е изругал, вместо да хвърли камък, е бащата на цивилизацията.

За сексуално отклонение може да се счита само пълното отсъствие на секс, всичко останало е въпрос на вкус.

Първият признак на глупостта е пълното отсъствие на срам.

Нищо в живота не излиза толкова скъпо, както болестта и глупостта.

Сексът започва тогава, когато жената хване мъжа за ръката.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини