Иван Андонов: Простащината с оръжие в ръка е опасна!

Иван Андонов
Иван Андонов

Той е сред най-добрите български режисьори, орисан да прави силни филми, които с години са сред любимите на зрителите. Той е Иван Андонов, който е роден на днешната дата през 1934 година и днес щеше да навърши 90 години. Като дете любимото му занимание е рисуването, но той ще го изостави за дълго време, за да следва мечтите си. „Първото ми намерение беше да стана художник, но младежката ми глупост ме накара да мисля, че художниците живеят твърде самотно и затова се обърнах към режисурата. Още не знаех прелестта на самотата”, това казва самия Андонов години по-късно.

Завършва театралната академия в София през 1956 г. Една година по-късно вече се снима като актьор в първия си игрален филм “Години за любов” (1957 г.). Година след това има роля в един от незабравимите български филми “На малкия остров”, по сценарий на Валери Петров и под режисурата на Рангел Вълчанов. Това е началото на роля след роля и на филм след филм.

През 1965 година започва да работи като режисьор и художник в анимацията. През 1974 прави и първия си филм като режисьор в игралното кино - “Трудна любов”. В следващите години Иван Андонов все по-рядко е пред камерата и все по-често е зад нея. И това носи само радост на киноманите, защото те могат да се насладят на истински кинохитове. Следват и наградите. С “Покрив” печели наградата на критиката на кинофестивала във Варна през 1978. “Бяла магия” получава сребърна награда в Кадис, Испания. „Опасен чар” с великия Тодор Колев в главната роля грабва голямата награда в Кианкиано, Италия, през 1985 година, както и специалната награда на журито в Шамрос, Франция през 1988. „Мечтатели” печели първа награда във Варна.

“Дами канят” от 1980 е забавна любовна комедия с блестящото присъствие на неотразимия Стефан Данаилов, който като автомобилен инструктор подхожда към всичките си курсистки с фразата “Ти знаеш ли, че имаш страхотни очи”. Любими фирми са и “Адио, Рио” (1989), и най-вече „Вчера” (1989), превърнал се в култов днес филм за приятелството и предателството. Големият режисьор се отива от този свят на 29 декември 2011 година.

Вижте някои запомнящи се реплики от филма „Вчера”:

Само от добър приятел става качествен предател.

Научете се бе, момчета. Каквото прошепнеш, трябва да имаш кураж да го кажеш високо. Достойният човек говори високо и гледа право в очите.

Бийтълс… Бийтълс… К’ви са тия маймунски танци, вземете изтанцувайте по един валс, покажете че сте млади хора!

Как може истината да се дели на две? Тя цялата истина е една. Аз на това ги уча всеки ден, че всички деца са равни. Поне докато са в училище.

Не съм казвал, но пак повтарям.

Ще се намери тоя чин бе, Баръмов — не е овца да избяга!

Е, този път ще се изключваме!

Няма да си играем тука на абстрактен хуманизъм. Сега ще видите вий, кон боб яде ли!

То от кино не се забременява!

Я ме вижте мен! На петдесет и осъм години съм и нямам нито един кариес!

Шушумуша и дисциплиноразвалям строя.

Ти, мойто вчера, няма да го бараш!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини