Откриха първия затвор без решетки в село Самораново

Снимка: Министерство на правосъдието
Снимка: Министерство на правосъдието

Днес откриха новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново. Засега обаче сградите остават празни, стана ясно на проведената днес заключителна конференция по проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“. Той е финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. пециално за събитието пристигнаха представители на норвежките партньори.

"Това е най-амбициозният проект на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН). Всичко това тук е направено за година и четири месеца, приех този проект и като моя лична кауза", каза министърът на правосъдието Мария Павлова.

В Самораново новият пилотен затвор ще е за 400 лишени от свобода, там е изграден учебен център за 100 служители на ГДИН, ново преходно отделение, училище, цехове за работа, социален център, библиотека, административна сграда и др. От ГДИН уточниха, че това е първият затвор без решетки у нас. От фирмата-изпълнител на обекта са осигурили близо 200 работници, които успоредно да работят по десетте сгради и по подобряване на цялостната инфраструктура на района. 

По предложение на норвежката страна работата по въвеждането на новите методи на обучение на персонала и по новите програми за работа с лишените от свобода ще продължи и в следващите месеци. Очакванията са в новия затвор първите лишени от свобода да бъдат настанени през месец септември тази година, когато всички нови процедури, обучения на служители и тестове за сигурност бъдат проведени и въведени на място. Процесът ще бъде подпомогнат и наблюдаван от Норвежката корекционна служба.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини