Студентка, застъпник към УНИЦЕФ, е носител на президентския медал на АУБ

Снимка: АУБ
Снимка: АУБ

На 30-а поред годишна церемония за награждаване на изявени студенти, която се проведе в събота, Американският университет в България (АУБ) отличи своите най-добри студенти. Церемонията, известна като Honors Convocation, се проведе в театър „Д-р Карл Джераси", където бяха наградени над 60 студенти за своите академични и извънкласни успехи, както и 7 преподаватели за приноса им в образователната сфера.  

Най-голямото признание на Honors Convocation е президентският медал. Тази година той бе връчен на Мария Александрова, български застъпник за приобщаващо образование, която предстои да се дипломира с две специалности – „Политически науки и международни отношения" и „Журналистика и масови комуникации", както и две подспециалности „Европеистика" и „Психология".  

„Нямам думи да опиша какво означава за мен тази изключителна чест", каза Мария. „Отвъд горда съм, че представлявам не само себе си, но и невероятния випуск 2024. Всичко, което остава да кажа, е благодаря! На майка ми, Зорница Босилкова, без която нямаше да се дипломирам. На президента на АУБ, д-р Марги Енсайн, за това признание. За моите невероятни професори – те са твърде много, за да ги назовавам и това нямаше да се случи без тяхната подкрепа и насоки. Към служителите на АУБ - ние сме нищо без вас! Не на последно място, благодаря на УНИЦЕФ България и прекрасния екип за непоколебимата подкрепа от първия ден!", допълни тя.   

Отвъд академичните среди Мария е страстен защитник на социалната промяна. Тя е служила в Youth Sounding Board, създаден от Генерална дирекция за международни партньорства на Европейската комисия, и продължава да дава значителен принос като застъпник към УНИЦЕФ България за приобщаващо образование. Работата й като консултант по социални медии за U-Report България и усилията й за застъпничество спечелиха признание както на местно, така и на международно ниво. Като първият човек с физически увреждания в България, положил изпита на Кеймбридж за английски език, тя проправи пътя за други и защитава достъпното образование.  

Като признание за изключителния й принос Мария получи пълна стипендия за АУБ, щедро предоставена от семейството на покойния д-р проф. Лъчезар Цоцорков. 

Отличниците на магистърската програма за ръководни кадри (EMBA) към АУБ са Илиян Стоянов, експерт „Европейска интеграция" в Тонус 21, и Свилена Вълчева, ръководител отдел "Отговорна игра, регулации и правни отношения" в Entain. 

На церемонията Honors Convocation в АУБ десетки студенти бяха наградени за високи академични успехи в различни области: информационни системи, компютърни науки и софтуерно инженерство, математика и природни науки, икономика, бизнес администрация, политически науки и международни отношения, европеистика, журналистика и масови комуникации, литература, психология, съвременни езици, филмово изкуство и музика.  

Университетът връчи отличия и на най-изявените преподаватели, които подкрепят студентите в стремежа им към изява и в подготовката за кариерното им развитие. Сред тях бяха присъдени и звания професор емеритус на проф. Евелина Келбечева, проф. Орлин Стойчев и проф. Александър Ганчев (посмъртно).  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини