Празнуваме Лазаровден! Христос съживява Лазар

Празнуваме Лазаровден! Христос съживява Лазар

Българската православна църква отбелязва днес Лазаровден. Във всички храмове се служи отслужва света литургия.

Християнският празник носи името на свети Лазар. Той е бил приятел на Исус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен. Бог казва „Лазаре, излез вън!“ и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

По стара традиция днес се изпълнява обичаят Лазаруване. Млади жени, наречени лазарки, облечени в народни носии берат цветя, с които ще изплетат венци за утрешния празник Цветница. Момите обикалят и къщите, пеят обредни лазарски песни, благословят стопаните за здраве, щастие и берекет, а те ги даряват с яйца, пари и плодове.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини