Депутатите отложиха либерализацията на пазара на ток за домакинствата с 1 година

Снимка: istok
Снимка: istok

Народното събрание прие предложението на парламентарната група на „БСП за България“ либерализацията на пазара на ток за домакинствата да се отложи с 1 година - до юли 2025 г.

„С усилията на БСП и по наше искане и настояване днес спасихме мините и работните места на хората в тях“, заяви по-рано пред медии лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„По наше искане отпадна да се гласува Пътната карта за климатична неутралност, която допълнително слагаше кръст на въглищната индустрия, а след малко, пак по наше искане, ще се отложи либерализацията на пазара на ток за домакинствата“, посочи тя.  

Нинова уточни, че първоначалното предложение на БСП е тя да се отложи с 1 година и да започне от юли 2025 г., но след разговорите с протестиращите,  социалистите ще внесат тяхното предложение за отлагане с 3 години.

„Каквото и да се случи, благодарение на БСП токът на хората няма да се увеличи с 20% от 1 юли и ще помогнем за спасяването и на въглищните централи, и на работните места на тези хора“, подчерта лидерът на БСП.

Нинова заяви, че е доволна от финала на това Народно събрание: „Ако си спомняте, преди 15 дни си поставихме три задачи до приключването на този парламента. Едната от тях беше именно отлагането на либерализацията, а другите ни отдавна бяха приети, така че сме доволни от  добре свършената работа в полза на хората на финала на това НС.“

„Докато нямаме модел, при който всички да знаят какви са техните отговорности, как ще се продава тази енергия и откъде ще се купува тя, няма да хвърляме държавата в хаос. При положение че правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ не успя да изгради такъв модел и самите електроснабдителни дружества не знаят как ще се случи либерализацията, от БСП искаме подкрепата от хората, защото сме способни да изградим такъв модел и имаме готовност да го направим“, каза Драгомир Стойнев.

По-рано народните представители от „БСП за България“ се срещнаха с протестиращите миньори и енергетици и припознаха техните искания.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини