Ал Пачино: За хората, за които съществувам от време на време, аз нямам време

Ал Пачино
Ал Пачино

Една от легендите на Холивуд – Ал Пачино, днес навършва 84 години, роден е през 1940 година в Ню Йорк. Повелителят на киното. Така спокойно можем да наречем великия американски актьор, който има сицилиански произход. Точно този произход му дава сили и в най-трудните моменти, за да успее да се върне в правилния път и да жъне слава и успехи.

През цялата си кариера Пачино се раздвоява между любовта си към сцената и екрана. Макар че се възприема предимно като театрален актьор, филмите са тези, които го прославят по целия свят. Кариерата му обхваща повече от пет десетилетия и над тридесет филма. Роден е в нюйоркския квартал „Бронксс”, но израства в Манхатън. Като тийнейджър се захваща с каквато и да е работа, включително и като театрален разпоредител и строителен надзирател. Пачино обаче има други мечти и съвсем скоро започва ад изучава драма и изкуства. Записва се да учи в прочутото „Актърс студио“, където усвоява тайните на актьорското майсторство. През 1968  г. се връща в Ню Йорк и участва в пиесата „The Indian Wants the Bronx“, за която печели наградата на театралната гилдия за най-добър актьор.

Следват още няколко награди, за да избухне като атомен взрив с ролята си в неповторимия филм на Франсис Форд Копола – „Кръстникът”. Почти неизвестният до този момент Пачино завладява критиците с играта си, а само две години по-късно повтаря успеха си с ролята на вече зрелия Майкъл Корлеоне в продължението „Кръстникът 2”. Ангажиментите му следват един след друг – впечатлява винаги с таланта си, получава куп номинации за Оскар, но наградата все му убягва. И това обаче се променя – получава най-голямата награда за най-добра мъжка роля във филма „Усещане за жена”, където играе бивш военен, особен, строг, но справедлив, който помага в труден момент на студент в колеж.

През 90-те години снима с друга легенда на Холивуд - Робърт де Ниро, в запомнящия се филм на Майкъл Ман - „Жега“. Разбира се, в своята над 50-годишна кариера, Ал Пачино получава десетки награди и отличия. Той си остава един от великаните на Холивуд със своя професионализъм, отдаденост на актьорската игра и игра на макс на снимачната площадка. Трудно е да се изброят всички филми, в които ролите му се помнят, но сред най-добрите, наред с „Кръстникът”, „Усещане за жена” и „Жега”, са „Серпико”, където играе неподкупен полицай, „Белязаният”, където е гангстер, „Море от любов”, „Адвокат на дявола”, „Фермата”, „88 минути”, „Венецианският търговец”, „И справедливост за всички”...

Ето някои мисли на Ал Пачино и цитати от негови филми:

  1. "Винаги казвам истината освен в случаите, когато лъжа."
  2. "За хората, за които съществувам от време на време, аз нямам време."
  3. "Лесно е да се заблуди окото, но е трудно да се заблуди сърцето."
  4. "Да ти кажа ли от какво човек става безчувствен и циничен? От това, че са го предавали, захвърляли и заменяли за други хора, а той е бил готов да даде ако не всичко, то твърде много."
  5. "Моите слабости? Ако ме бяхте питали за силните ми страни, щях да направя същата пауза. Може би те са едно и също нещо."
  6. "Надявам се, че хората ме възприемат като актьор. Никога не съм искал да бъда филмова звезда."
  7. "Животът е пътуване с влак. Първо минаваш през един дълъг тунел, без да знаеш къде води той. След това, някъде към 50-те, влакът излиза от тунела на светло и в далечината виждаш голяма планина - крайната цел на пътуването. Аз вече зърнах планината. Това е едно ужасно усещане, което смразява кръвта."
  8. "Най-трудното нещо в това да бъдеш известен е, че хората винаги са мили с вас. Водиш разговор и всеки се съгласява с това, което казваш - дори и да говориш пълни глупости. Трябва хората да могат да ви кажат, каквото не искате да чуете."
  9. "Когато всичко работи, човек престава да се показва и доказва на другите. Когато човек е силен, той излъчва спокойствие и не влиза в излишни битки. Когато обикнеш настоящето, спираш да бъдеш обсебен. Тогава човек става самостоятелен, уповава се на вярата в себе си, знае на какво е способен и не се нуждае да убеждава другите да вярват в него."

Реплики от филми:

"Кръстникът" (1972)

  1. "Не мрази враговете си, това замъглява преценката ти за тях."
  2. "Ще му направя предложение, на което няма да може да откаже."

"Белязаният" (1983)

  1. "Единственото, което имам на този свят, са моята смелост и моята дума, и за нищо на света не ги нарушавам, разбираш ли?"
  2. "Трябват ви хора като мен, за да можете да сочите с шибаните си пръсти и да казвате "Този е от лошите"."
  3. "В тази страна първо трябва да направиш пари. Когато имаш пари, имаш власт. А когато имаш власт, имаш жената."
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини