Бъдещи лесовъди видяха съвременни технологии за обработка на семена и производство на фиданки

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

Студенти и преподаватели от Лесотехническия университет посетиха горския разсадник в с. Локорско, управляван от Югозападното държавно предприятие и Държавно горско стопанство - София. За поредна година посещението беше част от практиката по горски култури на студентите от специалност "Горско стопанство" в Лесотехническия университет и предостави възможност на бъдещите лесовъди да се запознаят със съвременни технологии за обработка и съхранение на семена, производство и отглеждане на контейнерни, и семенищни фиданки, прилагани на територията на разсадника.

По време на посещението беше представена информация за изпълняваните от предприятието природозащитни проекти, както и за новите  инсталации за производство на контейнерни фиданки в разсадник "Край града" в Гоце Делчев и инсталация за добив и обработка на семена от иглолистни видове в семедобивната база на „ДГС Разлог“, изградени през 2023 г. от ЮЗДП ДП с подкрепата на Оперативна програма „Околна среда“ - 2014-2020.

През последните години ЮЗДП има водеща роля на национално ниво по внедряване на нови технологии за разсадниково производство и възобновяване на горите, което бе потвърдено и от преподавателите в ЛТУ. В края на посещението бяха обсъдени идеи за включване на нови обекти в програмата на ежегодната студентска практика по горски култури в бъдеще, включително посещение на новоизградените от ЮЗДП мощности и създадените по различни проекти горски култури на територията на предприятието.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини