Карл Май: Съвест, която ежедневно дълбае душата - това е най-страшното и сурово наказание

Карл Май
Карл Май

В неговите книги е застъпено разбирането за християнството като религия на доброто. Героят му винаги успява да надделее в споровете на религиозна тема, които води, както с мюсюлманите, така и с атеистите в Америка. А най-известната му творба е „Винету”. Писателят Карл Май, роден през 1842 година в Кралство Саксония, всъщност никога не е посещавал Америка, още по-малко Дивия запад (едва през 1908 г. той отива само в някои източни щати). Но това не пречи на критиците да го определят като Бледоликия вожд на европейската литература и въображение. Затова някои от описаните живот, култура и обичаи на коренните жители на Америка донякъде се различават от действителните, но това не пречи да има милиони читатели по целия свят. Най-прочутият му герой е вождът на апачите Винету, както и неговият кръвен брат Олд Шетърхенд.  

Самият Карл Май е роден в многодетно семейство. Поради недохранване губи зрението си, но  лекарите успяват да го възстановят, когато е четиригодишен. Учил за учител и преподавал няколко години, но после има неприятности със закона заради кражби, породени от тежкото му финансово състояние. Някои от книгите си пише в затвора. През 1875 година публикува първия си роман „Олд Файерхенд“. Следват над 80 тома с романи, разкази и стихове, между които „Винету“, „Съкровището в сребърното езеро“, „Капитан Кайман“, „Завещанието на инката“, „Кралят на петрола“, „Черният мустанг“, „Край Рио де ла Плата“, „Олд Шетърхенд“, „Горски призрак“, „През пустинята”, „Синът на ловеца на мечки”, „Призракът на Люно Естакадо”...В повечето романи се среща и героят му, станал известен с бойното име Олд Шетърхенд (Поразяващата ръка). Често описва събитията от първо лице единствено число и така мнозина си мислят, че самият Карл Май е Олд Шетърхенд.

В романите му за Америка добрите герои обикновено са от немски произход, а лошите са янки. Отнася се със симпатии към негрите и с уважение и тъга към представителите на някои индиански племена, като в същото време други са изобразени в крайно отрицателна светлина. Умира на днешната дата през 1912 година, на 70-годишна възраст, в Германия.

Ето негови интересни мисли:

Богатството не е само злато. То е и мъдрост, и опит, и здраве, и чест. Човек се обогатява от милостта на Всевишния и уважението към хората.

Трудно е да защитиш другите, ако самият ти се нуждаеш от помощ.

Истинският университет може да бъде само животът, понеже тя кара учениците си да полагат изпити ежедневно и ежечасно.

Хиляди хора се занимават с това, за което са най-малко подходящи.

Съвест, която ежедневно дълбае душата - това е най-страшното и сурово наказание.

Храбростта е украшение за мъжа, но умът може да победи повече врагове, отколкото томахавката.

Опитният човек знае, че от най-милото дете може да израсне негодник. Най-прекрасния план могат да се разрушат от нелепият случай.

Умно постъпва този, който стане твой приятел.

Богатство, придобито без труд, не носи удовлетворение.

Полезно е да говорите по-бавно, защото само по този начин можете да избегнете опасността да казвате не премислени неща.

Благоразумието е достойнството на жените, а мълчаливостта удвоява ценността на това и без това скъпо качество.

Най-великите чудеса се явяват следствие от естествените закони, а най-обичайните природни явления са наистина велики чудеса.

Никога не обвинявайте хората в лъжи, ако не можете да го докажете. Така много лесно ще попаднете в бъркотия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини