Строят нова сграда до църквата в село Рилци за Неделно училище

Снимки: Илинден Прес, архив
Снимки: Илинден Прес, архив

Общинският съвет в Благоевград ще гласува на сесията си този петък да се дари на Неврокопска света митрополия общински поземлен имот, в който е изградена църквата „Свети пророк Илия“ в село Рилци. Общинска земя, която е до входа на храма, също ще стане собственост на митрополията. Върху терена ще се изгради административна сграда на два етажа. На горния етаж ще се обособят две помещения – едното със сигурност ще е за Неделно училище за деца, а другото - най-вероятно за пенсионерски клуб. На първия етаж ще има три стаи - за музейна сбирка, за склад и за котелно, за да се отоплява с парно църквата в село Рилци.

„От около година и половина се занимавам и с този наш идеен проект. Разговарял съм с Неврокопски митрополит Серафим, както и с управниците на Благоевград. Това е моя мечта - да има Неделно училище в храма в Рилци. Смятам, че е удачно да обособим помещение и за пенсионерски клуб, какъвто няма в селото. Да има къде старите хора да се събират на раздумка“, сподели днес отец Георги, който служи в божия дом вече 3 години.

Той уточни, че сградата ще е на площ около 70 квадратни метра, а на по-късен етап ще се осигури и отопление с парно в църквата, за да е комфортно за миряните през зимните студени месеци.

Свещеникът има пълномощно от Неврокопския митрополит Серафим, за да се занимава с реализирането на проекта. Ще се разчита на финансова помощ от Неврокопска митрополия, на дарения и на проекти, за да може по-бързо да отвори врати Неделно училище в църквата „Свети пророк Илия“ в благоевградското село Рилци.  

                                         Отец Георги-Рилци

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини