Иво Андрич: Не се страхувам от хората, а от нечовешкото в тях

Иво Андрич
Иво Андрич

Иво Андрич безспорно е най-известният писател в бивша Югославия през миналия век. Роден е на 10 октомври 1892 година в Долац, тогава в Австро-Унгария. Той започва да твори в навечерието на Първата световна война в духовния климат на „втората модерна“ вълна, преминава през бурния период на „следвоенния модернизъм“, за да се утвърди най-пълно през периода на обновения реализъм. През гимназиалните си години Андрич започва да пише поезия и публикува в „Босанска вила“ първото си стихотворение „В сумрак“. Като гимназист Андрич е пламенен поборник за обединение на южните славяни, член е на националното движение „Млада Босна“ и страстен борец за освобождаване на южнославянските народи от властта на Австро-унгарската монархия.

Андрич започва през 1912 г. да следва във Философския факултет на Кралския университет в Загреб. Година по-късно отива във Виена. През цялото време пише рефлексивни „стихотворения в проза“, а през юни 1914 г. Дружеството на хърватските писатели в Загреб му публикува 6 стихотворения в проза в обзорния алманах „Хърватска млада лирика“.

В по-късен период от живота си се занимава с обществена дейност, изнася лекции, говори на обществени събрания, като член на делегации пътува до различни страни. Публикува предимно кратки текстове, откъси от повести, разказите „Бюфет ‘Титаник’“ , „Знаци“, „На слънчевата страна“, „На брега“, „Под Грабич“, „Зеко“, „Аска и вълкът“, „Неспокойна година“, „Лица“. Най-известната му творба е романът „Мостът на Дрина”. На днешната дата през 1975 година света напуска един от най-големите творци на сръбски език, писател със сила да създава митове и мъдър хроникьор на балканския манталитет.

Представяме ви някои цитати от произведения на Иво Андрич:

"Не се страхувам от хората, а от нечовешкото в тях."

"Това, което не наранява, не е живот. Това, което не отминава, не е щастие."

"Земите на велики открития са и земи на велика несправедливост."

"У нас убиват хората с пословици по най-бързия и несправедлив начин."

"Има три неща, които не могат да се скрият – казваха османлиите, – а това са любовта, кашлицата и сиромашията."

"Желанието е като вятъра, отнася праха от едно място на друго, понякога затъмнява с него целия кръгозор, но накрая стихва и пада и оставя стария и вечен облик на света след себе си."

"Всяко човешко поколение има своя илюзия и отношение към цивилизацията; едни вярват, че участват в нейното разгаряне, а други, че са свидетели на нейното угасване. Всъщност тя винаги и пламва, и тлее, и гасне, според това от кое място и под какъв ъгъл я наблюдаваме."

"... Човек често мисли, че чува онова, от което се бои или на което се надява..."

"И най-дългата война само разтърсва въпросите, поради които е избухнала, а тяхното решаване оставя за времената, настъпващи след сключването на мира."

"Странно е колко малко ни е нужно, за да бъдем щастливи, и още по-странно е колко често именно това малко ни липсва!"

"Най-мъчително за човека е, когато почне да изпитва съчувствие към самия себе си."

"Животът ни връща само това, което даваме на другите."

"Обичайте хората, помагайте им често и винаги им съчувствайте, защото всички хора са ни нужни."

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини