С пристигането на белия щъркел стартира кампания по неговото опазване

Снимка: Димитър Градинаров, БДЗП
Снимка: Димитър Градинаров, БДЗП

Вчера Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви старта на информационна и дарителска кампания „Годината на белия щъркел“, посветена на проучването и опазването на вида.

На специално откриващо събитие в София бе представена информация за VIII Международно преброяване на белия щъркел, което се организира тази година в над 40 страни по света. През 2024 г. то ще се проведе за осми път през юни и юли, като ще обхване над 5000 населени места у нас. БДЗП е координиращата организация за България.

„През юни и юли ще броим възрастните птици и техните малки. Всеки може да се включи в инициативата, като записва наблюденията си в мобилното приложение SmartBirds“, сподели експертът по вида от БДЗП Свилен Чешмеджиев.

Освен установяването на бройката на тези любими птици, цел на преброяването е и идентифициране на заплахи за вида. Сред най-сериозните от тях, констатирани досега, са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове.

Заради това БДЗП стартира и дарителска кампания, посветена на проучването и опазването на вида. Част от инициативите, за които се събират дарения, са организиране на преброяването, закупуване на предаватели за проучване на придвижванията и миграцията, закупуване на пасища в Югоизточна България, важни за щъркелите по време на прелета и гнездовия период и др. Повече за целите на кампанията и начините за дарение може да научите на www.birds.bg.

Откриващото събитие даде старт и на излъчването на живо от гнездата на двете щъркелови семейства в село Ярлово YouТube канала на БДЗП, а гнездото в село Драгушиново ще можем да го наблюдаваме след броени дни.  Тази година излъчването се осъществява, благодарение на подкрепата на SiteGround, които са технологичен партньор и дариха средства и за подобряване на оборудването, подмяна на старите камери с нови и обезпечаване на излъчването.

Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там, където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини