Джордж Вашингтон: Никога не се надсмивай над сериозните неща

Джордж Вашингтон
Джордж Вашингтон

Джордж Вашингтон е първият президент на САЩ /1789-1797 г./, прочут американски генерал и политик. Роден е на днешната дата през 1732 година. На 22 години е сред първите участници в конфликт, който по-късно се превръща в мащабна война. През 1752 г. Франция започва военна окупация на Охайо, към което има претенции и Вирджиния. Вашингтон е пратеникът, който носи на французите ултиматума от Робърт Дуинидъл, губернатор на Вирджиния, но французите отказват да се изтеглят.

През 1754 г. Вашингтон, който вече е произведен в подполковник в Първи вирджински полк, води мисия в Охайо. Прави засада на френско–канадски разузнавателен отряд, като убива 10 души, включително и водача на отряда Жозеф Кулон дьо Жюмонвил. През 1774 г. Вашингтон вече е сред най-богатите хора в колониите. Същата година е избран за делегат от Вирджиния в Първи континентален конгрес. Въпреки че Американската революция все още не се е превърнала във война, напрежението между колониите и Великобритания продължава да расте – знак за това е, че Вашингтон участва във Втория континентален конгрес изцяло във военна униформа.

Той е главнокомандващ на Континенталната армия по време на Американската война за незовисимост, както и ппредседател на Конституционния конвент от 1787 г. За ролята, която играе в осигуряването на американската независимост, Джордж Вашингтон е признат от американските правителства за една от най-значимите фигури в историята на САЩ. За разлика от мнозина революционни водачи, които се стремят да запазят спечелената власт и така се превръщат в монарси или диктатори, Вашингтон доброволно се отказва от нея. Той полага основите в създаването на най-силната и влиятелна държава в Северна Америка и света, заслужава още приживе почетната титла „баща на нацията”. Умира на 14 декември 1799 година.

Вижте негови интересни мисли:

„Спазвайте добросъвестност и справедливост към всички народи. Развивайте мир и хармония с всички.”

„Ако цениш репутацията си, свържи живота си с порядъчни хора.”

„Не показвай радост при вида на чуждото нещастие, дори ако то е сполетяло твой враг.”

„Никоя нация не може да постигне благоденствие, докато не осъзнае, че да се оре земята е занятие също така достойно, както и писането на поеми.”

„Не можем да унижаваме човека, без да се унижаваме заедно с него.”

„Никога не се надсмивай над сериозните неща.”

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини