Майкъл Джордан: За да бъдеш успешен, трябва да си егоист! Време е да спреш да си егоист, когато си на върха

Майкъл Джордан в акция
Майкъл Джордан в акция

Той е еманация на на най-красивото в баскетбола. Той е Майкъл Джордан, повелителят на тази велика игра, който днес навършва 61 години. Историята му и пътят от Бруклин, Ню Йорк, до световната баскетболна сцена наистина е завладяваща. На терена прилича на комета, която се врязва в небето. Майкъл Джордан за мнозина специалисти, колкото това  да е относително, е  най-добрият, най-успешният и най-известният баскетболист в историята на този спорт. Освен безспорните физически данни на атлет, които притежава, той има и нещо друго много важно – характерната за всички победители философия на успеха. За милиони, които обичат баскетбола, Джордан е единственият, който може да лети между кошовете. И затова е известен с прякора си Въздушния. Получава го заради високия си отскок. Майкъл като дете играе и бейзбол, и американски футбол, дори любимият му спорт тогава е бейзболът. Но като деветокласник той постъпва в училищния отбор по баскетбол. Първата си забивка той прави още в девети клас,  а е висок само 172 см. И за него играта на баскетбол става най-важното нещо. Тя е неговото убежище, мястото, където е винаги, когато има нужда от комфорт и мир.

В колежанския баскетболен отбор Джордан избира за първи път да играе с №23. През 1984  година играе за олимпийския отбор на САЩ. В отбора участват само колежани заради тогавашните правила, според които професионалисти не могат да участват в Олимпийски игри. Американците печелят златните медали. Девет месеца по-късно Джордан изиграва първия си мач в НБА за отбора на „Чикаго Булс”. За почти 20 години активна кариера печели всичко  – шест пъти е шампион на НБА с „Чикаго Булс”, два пъти е олимпийски шампион с отбора на САЩ, шест пъти е Най-полезен играч (MVP) във финалите на НБА, пет пъти е Най-полезен играч (MVP) в редовния сезон, три пъти е Най-полезен играч (MVP) в Мача на звездите. Негово е най-високото постижение от 41 точки средно на мач във финалите през 1993 година, десет пъти е избиран в най-добрата петица на НБА, десет пъти е реализатор №1, което е рекорд в НБА.

Ето някои любопитни мисли на Въздушния:

Ако приемеш очакванията на другите, особено негативните, никога няма да можеш да промениш резултата.

Моето отношение е такова. Ако ме предизвикаш в област, която мислиш, че ми е слабост, ще направя всичко възможно да превърна тази слабост в сила. 

Мога да приема провала. Всеки се проваля в нещо. Но не мога да възприема това да не опиташ.

Някой хора искат да се случи. Други мечтаят да се случи. Останалите просто го правят.

Баскетболът и животът много си приличат. Просто играй. Забавлявай се. Наслаждавай се на играта.

Да бъда Майкъл Джордан означава да правя всичко, както съм го правил и досега!

Винаги играя, за да спечеля. За мен няма значение дали е тренировка или важен мач. И няма да позволя на нищо да застане на пътя ми и на ентусиазма ми да спечеля.

Играта е моят живот. Тя изисква от мен лоялност и отговорност, а ми връща обратно удовлетворение и душевен мир.

За да бъдеш успешен, трябва да си егоист, иначе няма да постигнеш нищо. Веднъж, след като достигнеш най-високата точка в развитието си, тогава е време да спреш да бъдеш егоист. Бъди достъпен, контактувай с хората, не се изолирай.

Никога не съм мислил за последниците от това какво би станало, ако изпусна важен кош. Когато мислиш за последиците, винаги мислиш за негативния възможен резултат.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини