Емблематичен навес в манастир събира Смочево на празника Трифон Зарезан

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

На емблематично място жители и гости на село Смочево ще празнуват на Трифон Зарезан. В празничния 14 февруари, сряда, те ще се съберат под Смочевския навес в манастир "Свети Никола Летни" край населеното място. Години наред там са се събирали техните предци точно на тази дата, за да отпразнуват Деня на лозаря и да засвидетелстват грижата и любовта си към лозята, гроздето и виното. За тези празници в миналото свидетелстват множество надписи върху горните греди на навеса.

Празникът тази година ще започне в 11:00 часа по инициатива на читалището и клуба на пенсионера в местността Цветница. Там участниците в тържеството ще наричат за здраве и берекет и ще благословят бъдещата реколта. Те ще извършат и ритуално зарязване на лозята. След това ще се съберат под Смочевския навес, за да се поздравят с чаша омайно вино и вкусни мезета.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини