До края на април стопаните на кучета в Гоце Делчев трябва да ги регистрират, за да не плащат глоби

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay
Община Гоце Делчев напомня на собствениците на кучета, че трябва да изълняват задълженията си като притежатели на домашни любимци. Необходимо е да ги регистрират в Общинска администрация и да заплатят такса за притежаване на куче. Освобождават се от такса собствениците на кучета на лица с увреждания, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета, използвани от Българския червен кръст, кастрирани кучета, кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни и се отглеждат в регистриран животновъден обект, ловни кучета, собственост на лица, придобили право на лов по реда на Закона за лова и опазване на дивеча.
 
Такса не се заплаща за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране. Административната регистрация на всяко куче в общината е задължителна, в т.ч. и на тези, които са освободени от заплащане на такса. Собствениците на освободените от такса кучета трябва да подадат декларация и копие от документ, удостоверяващ правото за освобождаване от такса.
 
Собствениците на кучета са задължени:
1. Да представят кучетата, навършили 6-седмична възраст на регистриран ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение за официална идентификация чрез поставяне на микрочип (инжектируем транспондер) и издаване на идентификационен документ (паспорт).
2. При извеждането на кучетата да носят в себе си ветеринарномедицинския паспорт и да го представят за проверка на общинските и ветеринарномедицинските органи.
3. Да вземат мерки животните да не замърсяват обществени места, като почистват мястото след дефекация.
4. Да вземат мерки животните да не създават опасност за хора или други животни.
5. Да извеждат кучето на повод, а агресивни кучета – и с намордник.
6. Да не разхождат домашния си любимец на детски площадки и на места, обозначени от общината със забранителни знаци.
 
Община Гоце Делчев призовава всички собственици на кучета, които все още не са ги регистрирали или не са заплатили такса за притежаване на куче, да направят това до 30.04.2024 г., както и да спазват разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност. На нарушителите ще бъдат наложени административни наказания.
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини