Салвадор Дали: Политиката е вицът на историята!

Салвадор Дали
Салвадор Дали

Салвадор Фелипе Хасинто Далѝ и Доменек или известният на целия свят с артистичното си име Салвадо̀р Далѝ е испански художник сюрреалист. Той е роден на 11 май 1904 година във Фигерас, Испания. Ексцентричният и нестрадащ от липса на самочувствие майстор на четката е автор на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филмите и книгите.

Художническите умения в неговите творби се приписват на влиянието и възхищението от майсторите на Ренесанса. Той е и много добър чертожник. Изгражда личен и твърде разпознаваем стил, в който се отразява неговото силно въображение. Той е една от най-емблематични фигури на миналия век. Учи в Академията по изящни изкуства „Сан Фернандо”, където впечатлява с ексцентричния си вид – дълга коса, бакенбарди, облекло, характерно за 19-и век. По-късно си пуска екстравагантни мустаци, които остават запазена марка на външността му.

Дали често демонстрира необичайно поведение със забележителна склонност към нарцисизъм и мегаломания, които имат за цел да привлекат общественото внимание. Неговият ексцентризъм понякога привлича повече внимание от самото му творчество и критиците го тълкуват като рекламен трик. Далѝ проявява любов към всичко, което е позлатено, и прекомерна страст към лукса и ориенталската мода. С поведението, таланта и творчеството си се превръща в олицетворение на екстравагантността. Рисува много съноподобни картини, които наподобяват анализите на австрийския психолог Зигмунд Фройд. Световноизвестни са много от произведенията му – „Ана Мария”, „Горящият жираф”, „Лицето на войната”, „Метаморфозите на Нарцис”, Любовна игра”, „Слоновете”, „Постоянството на паметта”...

Салвадор Дали напуска този свят на днешната дата през 1989 година. Но за него ще се говори още дълго.

Вижте незабравими мисли на ексцентричния и велик художник:

  1. На шест исках да бъда готвач. На 7 исках да бъда Наполеон… И оттогава се амбицирам все повече.
  2. Грешките са почти винаги нещо хубаво, свещено. Никога не се опитвай да ги поправиш. Точно обратното - осмисли ги, разбери ги добре. Чак след това ще можеш да ги оцениш.
  3. Не се страхувайте от съвършенството. Не можете да го постигнете. Още повече, че в съвършенството няма нищо хубаво.
  4. Има само една разлика между мен и лудия човек. Лудият мисли, че е добре, а аз знам, че съм луд.
  5. Интелигентност без амбиция е като птица без крила.
  6. Художник не е онзи, който се вдъхновява, а онзи, който вдъхновява.
  7. Всички мои усилия, всеки ден и от край време целят едно единствено нещо: да успея да бъда Салвадор Дали.
  8. Грандиозната трагедия, която наричаме модерно изкуство.
  9. Аз не взимам наркотици. Аз съм наркотикът.
  10. Когато гледам звездното небе, то ми се струва малко. Или аз раста, или вселената се смалява. освен ако не са и двете едновременно.
  11. Политиката е вицът на историята.
  12. Целият свят ми е роб. Винаги идва един момент в живота на хората, когато разбират, че ме обожават.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини