Пиринско е далече, много далече от обявяване на грипна епидемия

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Спокойна е обстановката по отношение на разпространението на грипа в Пиринско. На този етап няма никакви основания за обявяване на грипна ваканция сред учениците. Благоевградска област е далече, далече от грипната епидемия. Броят на болните от грип е 144 на 10 000 души, а критичната точка е 405 на 10 000 жители. Това означава, че почти три пъти стойностите са по-ниски, за да излязат учениците във ваканция. От Регионалната здравна инспекция следят непрекъснато ситуацията във всички 14 общини.

„Категорично няма пик на болните от грип в нашата област. Взимаме доста проби, малко са тези, които показват грип, има други вируси, сред които е и ковид. В момента циркулира в региона коктейл от различни вируси",  заяви днес д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Благоевград.

Лекарите припомнят, че ваксинацията е ефективен и безопасен начин при превенцията от грип, но тя е добре да е направена вече.

Друг начин за предпазване от грипните вируси и настинки е избягването на по-дълъг престой в закрити помещения, тъй като сухият въздух в тях изсушава лигавицата и по този начин улеснява навлизането на вируси в тялото. Разумно е също така да се избягват места, където има струпване на много хора, тъй като вероятността да има носител на грипния вирус е много голяма.

Преди всичко трябва да се обръща внимание на добрата физическа активност, балансираното хранене и отделянето на достатъчно време за сън и почивка. Това са предпоставките за поддържане на силна имунна система, която би се пребори с всички вируси и бактерии, които могат да заразят нашето тяло.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини