Уникалната църква на Елешница събра десетки миряни на своя храмов празник

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Уникалната църква „Свети Атанасий" в разложкото село Елешница днес събра десетки миряни за своя храмов празник. Тържествената света литургия в 189-годишния храм води отец Костадин. Божият дом е построен през далечната 1835 година, сградата е вдигната със зидария от камък и дърво. Дървеният иконостас в молитвения дом е измайсторен от ученици на Тома Вишанов - Молера, представители на прочутата по онова време Банска художествена школа. Само тук може да се видят образите на дмама разбойници, които са от двете страни на кръста в иконостаса. 

"Единият от тях се разкайва за стореното от него и има ореол на главата си, а този, който не се разкайва, няма ореол. Другото ценно е наличието на две икони от 19 век - на Успение Богородично и на Свети свети Константин и Елена, които са рисувани от представител на Молерите", казва отец Костадин. 

Уникално е и руско старо евангелие, което се съхранява и охранява зорко в храма. Със светото писание се гордеят жителите на селището. И има защо. То е известно с името „Сребърното евангелие". Отпечатано е в далечната 1748 година в Москва при царуването на императрица Елисавета Петровна, дъщеря на Петър І. В приписка /б.а. - добавка към текст/ на руски език върху първия вътрешен лист пише, че то е било дадено като дар за Йерусалимската църква през 1818 година. Остава загадка кой, как и защо го е донесъл в село Елешница, споделят местните хора. Евангелието се пази на специално място, за да не стане прицел на крадци. Затова не е изложено на показ в храма.

Самата църква в архитектурно отношение е голяма трикорбна каменна псевдобазилика с допълнителни нартекс и камбанария от западната страна. Размерите й са 28 метра на 12 метра. В централния кораб върху тавана е поставено изображение на Христос Вседържител, рисувано върху платно. Иконостасът е дървен, триделен, изцяло рисуван с изключение на резбованите царски двери и венчилката. На осемте цокълни табла има сцени от Шестоднева. 46-те иконостасни икони от 1882 година са дело на Симеон Молеров. Иконите са изпълнени с тънък декоративен усет и свободен рисунък.

Местните хора твърдят, че в населеното място много отдавна е съществувало оброчище на светеца, на който е кръстен храмът. Около него по-късно били застроени къщите. На това място бил направен параклис с няколко икони в него и една малка камбана, чийто звън се чувал само от околните къщи. По-късно, след построяването и освещаването на храма през месец август 1901 г., са отлети две камбани, чийто звън и до днес оглася цялото село. През годините църквата е обновявана и ремонтирана. „Най-важното е, че сме запазили и храма, и прочутото евангелие", казват жителите на Елешница.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини