Ръдиард Киплинг: Винаги предпочитам да вярвам в най-доброто у хората - това спестява толкова безпокойства

Ръдиард Киплинг
Ръдиард Киплинг

Британският писател и поет Джоузеф Ръдиард Киплинг е роден на 30 декември 1865 г. в Бомбай, Индия. Учи в Лондон, където се формира неговият мироглед, включително и преклонението му пред реда и организираността. Творчеството му е разнообразно, като в него вплита много от видяното по време на своите пътешествия.

Първия си стихотворен сборник „Училищна лирика" издава в Индия, когато е на 16 години. Учи в Англия, после се завръща в Индия и започва работа като журналист. В продължение на 5 години работи като щатен сътрудник, а след това като съредактор на Граждански и военен вестник в Лахор. В задълженията му влиза и седмичното приложение към вестника със занимателни очерци и разкази.

След пътешествието в Япония и САЩ се завръща в Англия. Пътува до Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. Жени се за американка и се опитва да се установи в Америка, но след смъртта на по-голямата му дъщеря Джозефин се завръща в Англия, където остава до смъртта си.

Киплинг достига необичайно рано творческа зрелост, което личи още в първата му книга със стихове „Департаментски песни", която е издадена когато авторът е на 21 години.

Киплинг е автор на още няколко стихосбирки, благодарение на които името му става известно по цял свят. Издава прозаични книги: сборник с разкази „Прости разкази от планините", романът „Угасна светлината", "Ким" и други.

Критикувайки английската колониална администрация и упреквайки английското правителство и военното командване в липса на заинтересуваност към низшите чинове,  Киплинг създава впечатление за безстрастна обективност на своите възгледи. Творчеството му е посветено на утвърждаването на цивилизаторската мисия на англосаксонската раса сред изостаналите народи на Изтока.

Най-добрите стихове на писателя са близки до традицията на английските песни и балади, отличават се с динамичен хумор и образно просторечие. С голяма популярност се ползват неговите детско-юношески произведения „Книга за джунглата" "Втората книга за джунглата". 

Киплинг е най-младият Нобелов лауреат за литература – през 1907 година получава наградата на 42-годишна възраст.  Умира от мозъчен кръвоизлив на днещната дата през 1936 година.

Предлагаме ви някои мисли на творца:

И най-глупавата жена може да се справи с умен мъж, но с глупака може да се справи само най-умната.

Всеки един е повече или по-малко луд на някоя тема.

Бог не може да бъде навсякъде, затова е създал майките.

Женската догадка е много по-точна от мъжката увереност.

Винаги предпочитам да вярвам в най-доброто у хората – това спестява толкова безпокойства.

Думите са, разбира се, най-силният опиат, употребяван от хората.

Една жена е само жена, но една добра пура е пушене

Имаме четиридесет милиона причини за неуспех, но нито едно извинение.

Първото условие да се разбере една чужда страна е тя да се помирише.

Ако историята се преподаваше под формата на историйки, никога няма да бъде забравяна.

Азия не може да бъде цивилизована с методите на запада. Има твърде много от Азия и е твърде стара.

Той се загърна във цитати, тъй както просяк се загърва в императорска порфира.

Хората отстояват предразсъдъците си и ги наричат инстинкти.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини