Методи Байкушев: Вдигането на данъци и такса смет е част от плана за финансова стабилност на Община Благоевград

Методи Байкушев
Методи Байкушев

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев аргументира искането на Общинска администрация за увеличаване на част от данъците и на такса смет. Той разкри днес на редовната сесия на ОбС, че разходите на Общината се увеличават непрекъснато - инфлация, разходи за електричество, горива, услуги, повишения на заплати, на минимална работна заплата. В същото време приходите не се увеличават. За последните години средно годишно те около 25 милиона лева. „Трупат се по 6-7 милиона лева дефицит годишно. Това е системен проблем. Ще подчертая, че е имало неефективно управление на общинската собственост. Налице е и популистко задържане на цени и услуги, които Общината събира“, заяви Байкушев

Конкретните предложения са данък при възмездно придобиване на имущество да стане 3 промила върху данъчната оценка, а данъкът върху недвижимите имоти да скочи от 1,9 на 2,5. Размерът на такса битови отпадъци е да се увеличи от 2,1 на 2,5 промила.

„Знам, че не е безболезнено това увеличение. Изпитвам емпатия към хората, за които ще е по-трудно да плащат новите такси и данъци. Но да можем да даваме по-добри услуги, няма как да останат старите такси и данъци. Очакваме събираемостта да се увеличи с 1,2 милиона лева на година повече. Събираемостта е изключително добра, над средната за страната, над 95%“, каза още кметът. Той посочи, че ръстът на инфлацията от 2017 година досега е 42%. А това е отразява на всичко, което харчи Общината. Минималната заплата за този период е скочила от 460 до 933 лева, а електроенергията – от 13 стотинки на 35 стотинки.

„Моля вас, съветниците, както и гражданите предложението за това разумно, макар и болезнено увеличение, да бъде подкрепено. Защото то е част от цялостния ни план за финансова стабилизация“, каза още Методи Байкушев.   

Предстои гласуване на предложенията на Общинска администрация за вдигане на данъци и такса смет.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини