Шефът на ЮЗДП: Мобилизираме повече наши служители в районите с концентрация на нарушители в горите

Валентин Чамбов, снимка: ЮЗДП
Валентин Чамбов, снимка: ЮЗДП

Един от приоритетитена Югозападното държавно предприятие-Благоевград е опазването на горските територии и борбата с бракониерите. От началото на годината до 17 декември са съставени общо 361 акта за установени административни нарушения, от които 357 са по Закона за горите и 4 са по Закона за лова и опазване на дивеча. С най-голям брой съставени актове са ТП „ДГС-Самоков“ - 102, ТП „ДГС-Гърмен“ - 58 и ТП „ДГС-Разлог“ с  25.

Общото количество дървесина, задържана в базите за съхранение към същата дата е 330,6 куб. м, от които 271,4 куб. м дърва за огрев и 59,2 куб. м обла строителна дървесина. Задържани са още 19 моторни превозни средства, 20 каруци, 20 бензиномоторни триона, 9 други инструменти за дърводобив и др.

Съставените актове в обхвата на ЮЗДП към същия период на миналата година са общо 502. През същия период на 2022 са задържани 245 куб. м обла строителна дървесина, 436 пр. куб. м дърва, 38 МПС, 21 каруци, 24 моторни триона. С най-висока концентрация на нарушения в горите са били „ДГС-Тетевен", "ДГС-Самоков" и „ДГС Гърмен“.

Данните сочат, че през настоящата година има значително намаляване на нарушенията в горски територии, това е следствие от завишаването на контрола в горските територии от една страна, а от друга, конкретно за миналата година - спекулативното завишаване на цените на дървесината в следствие на повишеното и търсене.

"В районите с по-голяма концентрация на бракониерски набези сме мобилизирали повече наши служители. Директорите на съответните горски стопанства също са предупредени да направят необходимото, за да не се допускат нарушения в горите. На тези места работим и по-интензивно и в непрекъснат контакт с полицията. Защото само обединени всички институции можем да дадем отпор на нарушителите", заяви директорът на ЮЗДП - инженер Валентин Чамбов.   

До настоящият момент /20.12.2023 г./ на територията на ЮЗДП ДП-Благоевград са възникнали 78 пожара. Засегнатите от пожарите територии са 2859 дка, от които 165 дка /6%/ са с върхово опожаряване. От засегнатите площи 2150 дка са държавна собственост, което представлява 75% от засегнатата територия.

За сравнение - през същия период на 2022 г. са възникнали 76 пожара, при които са засегнати 2252 дка, от които 85 дка върхово.

Средната опожарена площ от един пожар през 2023 г. е 37 дка, а за същия период през 2022 г. е 30 дка.

Съпоставяйки броя и опожарените площи през двете последователни години, става ясно, че почти няма разлика в броя на въникналите пожари и площа на върховите запалвания, като малко завишената обща площ през 2023г. е в следствие на изключително високите летни температури и липсата на валежи през втората половина от лятото на 2023г.

Най-засегнати от пожарите през тази година са:

 

  1. „ДГС Гоце Делчев“ – 17 бр, 909 дка.; 100 дка. върхов;
  2. „ДГС Сливница“ – 4 бр, 624 дка.; 10 дка. върхов;
  3. „ДГС Самоков“ – 4 бр, 222 дка,
  4. „ДГС Кюстендил“ – 5 бр, 209 дка;
  5. „ДГС Тетевен“ – 2 бр, 180 дка.

Причините за възникване на горските пожари основно са „небрежност“ – 36 броя /46%/, 29 броя по неизвестни причини, които вероятно са породени от човешка дейност, като има и 8 пожара, които са отчетени като умишлени, и 5 вследствие на естествени природни причини.

Засегнати са 926 дка иглолистни гори, 910 дка широколистни гори и 256 дка смесени гори.

ЮЗДП ДП-Благоевград има изградени 9 пожаронаблюдателни кули в следните териториални поделения - Благоевград, Кресна, Сандански, Катунци, Гоце Делчев, Дикчан, Гърмен, Места и Елешница. Информацията от кулите постъпва в изграден централен информационен център, който е в административната сграда на ЮЗДП. 

Териториалните поделения на ЮЗДП разполагат с 29 противопожарни автомобила, приведени в изправност и в готовност за действие при възникнал горски пожар. Те имат два булдозера и 12 комбинирани багера, които също се включват ефективно при потушаване на пожарите.

В предприятието и териториалните поделения са формирани 76 дежурни екипа (специализирани групи за гасене на горски пожари) с общо 633 служители в тях.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини