Отдават под наем за 10 г. язовир "Стойковци", кметове готвят протест

Снимка: profit.bg
Снимка: profit.bg

Министерството на земеделието е отдало под наем за срок от 10 години язовир "Стойковци". Търгът е минал преди дни, по неофициална информация водоемът е отдаден за 24 000 лева годишно. Никой обаче не знае коя е фирмата, спечелила процедурата. 

От Напоителни системи - клон Дупница потвърдиха за проведената процедура, но признаха, че не знаят кой е победител, защото процедурата е организирана от Министерството на земеделието.

"Ние сме търговско дружество и затова имаме право да осъществяваме подобна дейност. Искаме да печелим от язовира, защото разходите по поддръжката му са огромни и е нормално да се стремим към някакви допълнителни приходи. Водоемът ще бъде използван от наемателя за развиване на рибовъдна дейност", признаха от напоителни системи в Дупница. От ведомството допълниха, че язовир "Стойковци" се използвал много малко за напояване и затова нямало проблем да се отдаде под наем.

Наемателят на практика ще наеме само водата, поддръжката на самото съоръжение ще продължи да бъде отговорност на Напоителни системи.

Решението за отдаването под наем на язовира разгневи кметовете на селата Покровник, Логодаж, Зелен дол, Бучино, Българчево.

Днес те изпращат възражение до Напоителни системи с настояване да се развали тръжната процедура. Местните управници недоумяват как и защо процедурата е проведена "на тъмно" и никой не знае коя е фирмата, спечелила търга. 

"Ако се наложи ще пишем писма и до земеделското министерство. Язовирът е основен източник за напояване от местните хора. Освен това отдаването му под наем притеснява и риболовците", заяви кметът на Логодаж Пламен Червенков.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини