Кметът Методи Байкушев прави предложение за таван до 1300 лева на месечните възнаграждения на съветниците

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив
Горещата тема с бъдещите възнаграждения на общинските съветници в Благоевград коментира днес кметът Методи Байкушев. Преди дни на комисия на ОбС бе направено предложение съветниците да получават 35% от заплатата на председателя Радослав Тасков. Това означава, че ще вземат над 2000 лева на месец. Това предизвика много коментари сред благоевградчани, а огромната част от тях се обявиха против намерението за вдигане на възнагражденията.
 
"Всеки труд си има стойност. Нека не се подценява работата на съветниците. Те участват в комисии, в заседания, на сесия се гледат между 50 и 70 точки. Проблемът е, че става въпрос за 41 съветници, Общината е в тежко финансово състояние и в сериозна ликвидна криза. Бюджетът няма да издържи. Молбата ми към тях е да проявят съпричастност и следващата година да не се правят допълнителни разходи за това перо, за което парите са от общинския бюджет. Тези спестени средства ще инвестираме в инфраструктура, в образование, в социални дейности", каза кметът Байкушев. За 2023 година за възнаграждения за съветници сумата е 686 573 лева. Ако се приеме увеличението, то този разход ще скочи почти два пъти - 1,3 милиона лева, ако всички присъстват на комисии и заседания.
 
Методи Байкушев е изготвил становище и ще внесе предложение до ОбС всеки съветник да получава до 1300 лева на месец през 2024г. Такова решение бе взето от миналия местен парламент, а до 2022г. местните парламентаристи вземаха малко над 800 лева. "Разговарях с председателя на ОбС - Радослав Тасков, както и с някои от съветниците. Смятам, че има разбиране от тяхна страна. За мен е важно да водим диалог и да представяме аргументи. Моят стил не е да политиканствам и да противопоставям", подчерта кметът. Казусът с възнагражденията на съветниците ще се дискутира и ще има своето решение на сесията на местния парламент следващия понеделник, 11 декември.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини