Спасена от разруха 4-вековна църква посреща стотици миряни на храмов празник в Белица

Спасена от разруха 4-вековна църква посреща стотици миряни на храмов празник в Белица

Старинната църква „Свети Димитър" в град Белица, строена в периода 1640-1670 година, ще посрещне стотици миряни навръх своя храмов празник. До 2014 г. тя се намираше в трагично състояние. Църквата се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Но възкръсна като птицата Феникс.

Празничният ден утре ще започне с тържествена света литургия в 06:30 часа, която ще води местният свещеник Николай Попов. По обяд ще се раздаде курбан за здраве и благоденствие на всички присъстващи.

„С архиерейския наместник на Разлог Янко Русков успяхме да върнем блясъка на храма. За възстановяването му помагаха и мюсюлмани от община Белица. Започнахме да заделяме църковни пари и да събираме дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра. На Димитровден през 2014 г. Неврокопският митрополит Серафим освети възкресения храм, в който всичко бе възстановено в автентичния му вид“, сподели отец Николай.

Църквата е втората по старост в целия Пирински край след църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско. Затова в нея често влизат гости на община Белица, за да запалят свещ и да се помолят.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини