Съдят в Лондон петимата българи, заподозрени за шпионаж в полза на Русия

Снимка: iStock
Снимка: iStock

В Лондон започва делото срещу петимата българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Живеещите от години в Англия Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов трябва да се явят в Уестминстърския магистратски съд, където официално ще им бъде повдигнато обвинение.

След продължило месеци разследване Кралската прокуратура обяви, че е стигнала до заключение за престъпни действия на територията на Обединеното кралство от страна на българските граждани. Открити са били доказателства, че те са заговорничели с цел „събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на враг, който вреди на сигурността и на интересите на държавата”. Това се е случвало между август 2020 г. и февруари тази година, когато петимата са задържани.

За ареста им обаче се разбра чак през август, когато на 31-годишната Катрин Иванова, 41-годишния Бисер Джамбазов и 45-годишния Орлин Русев бяха повдигнати обвинения по закона за документите за самоличност. В жилищата им са открити фалшиви паспорти от редица европейски страни, сред които Франция, Италия, Испания, Гърция и Словения, също така журналистически карти на два големи американски телевизионни канала.

Твърди се, че обвиняемите са работили в оперативна шпионска клетка за руските служби за сигурност и тази работа е включвала наблюдение на цели. Според обвинението групата е била ръководена от Русев, който живеел в къща за гости в крайбрежния град Норфолк, която е собственост на друга българка.

Според информация на английски медии в имота е била намерена и машина за фалшиви документи за самоличност. Също така Русев се свързва с доставки на специално оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби.

Източник: NOVA

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини