Ottobock хареса България и открива нова производствена база

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Германският производител на високотехнологични и бионични протези Ottobock откри нов производствен комплекс и глобален център за услуги в София. Това е втората локация на компанията в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград.

В новата столична база компанията ще произвежда част от своите продукти, а центърът за услуги ще бъде с фокус върху финансите, човешките ресурси и IT. Част от тези позиции се премества в София от Германия и други страни в Европа. Планира се в бъдеще към новия комплекс да бъде сформиран и отдел за развойна дейност, който да разшири R&D звеното на компанията.

Софийската база разширява присъствието на компанията с около 100 нови работни места с потенциал за още в бъдеще.

"Това отговаря на ангажимента ни за развитие в България. Виждаме страната като ключов партньор в нашите стратегически планове за бъдещето“, коментира главният оперативен и технически директор на Ottobock Арне Йорн.

С новата производствена база и развоен център общо инвестираните средства от Ottobock в България вече достигат близо 22 млн. евро.

Официалната церемония по откриване на инвестицията бе уважена и от зам.-министъра на икономиката Ивайло Шотев, който заяви, че немският бизнес винаги се е чувствал като у дома си в България“ и пожела нова фабрика след няколко години.

Желанието на Ottobock да отвори втора локация в България се дължи на отличната работа в Благоевград. Компанията стъпи в областния център през 2019 г., когато сключи договор за терена за завода. Градът е избран от ръководството сред конкуренти като София, Пловдив, Бургас и Кюстендил, където представители на компанията са били на обиколки. Сега в завода в Благоевград работят над 300 служители.

Компанията изработва продукти като протези за ръце и крака, инвалидни колички и други ортопедични изделия. Всеки продукт връща на потребителите частица от нормалния им живот – бизнес модел, който отрежда на Ottobock специално място в икономиката в продължение на повече от сто години.

„България е добро място за разкриване не само на производства, но и на центрове за развойна дейност и инвестицията на компания като „Ottobock“ го доказва“, заяви зам.-министър Шотев на официалната церемония. Той подчерта, че ангажиментът на такива компании към развитие на технологичния сектор и иновации в страната може да послужи като пример и стимул за други международни компании да инвестират у нас.

По думите му през последните години са реализирани сериозни инвестиционни проекти на германски компании в страната и този на „Ottobock“ е един от тях. „Тези проекти допринасят за създаване на нови работни места, повишаване на конкурентоспособността на българските компании, внедряване на иновации и нови технологии“, подчерта Шотев.

Заместник- министърът на икономиката и индустрията добави, че общият обем на германските инвестиции у нас надхвърля 4 млрд. евро, а създадените работни места от германски компании са вече над 65 000 хиляди, което е потвърждение за доброто сътрудничество с немския бизнес.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини