Кирил Вътев: Надценката на млечните продукти е до 70 процента

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Надценката на млечните продукти стига 70 процента. становихме, че най-големият дял от добавената стойност остава в търговеца накрая. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев пред Нова TV, като подчерта, че ситуацията е подобна и с останалите стоки.

За да имаме по-евтини продукти, трябва да се вземат доста по-сериозни мерки. Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите, смята Вътев.

"Украйна не е част от ЕС и тя не работи по европейските изисквания, които оскъпяват себестойността на продукцията. Украйна не произвежда за първа година тези продукти, тя продава своите зърнени култури в цял свят. Има страхотен контрол, който дори е завишен вследствие на войната. Ако всички работим по едни и същи правила, няма на кого да се сърдим. Може би Европа и ЕК трябва да се замисли доколко вдигането на себестойността на продукцията е адекватно", каза още министърът.

По думите му две седмици след поемане на поста той е разпоредил проверка на цените от рафта в магазина до фермата. У нас липсва закон за търговията с аграрни продукти. Ако приемем закон за търговията с аграрни стоки, много неща ще се променят, защото в момента по-силният натиска по-слабия, допълни той.

Министърът обясни, че този натиск слиза до фермата и до полето, където вече няма кой да бъде натискан.

"Не можеш да натискаш градината. Тя трябва да бъде полята с вода, трябва да бъде наторена, трябва да бъде пръскана с препарати за растителна защита, за да оцелява продукцията. Тоест разходите там са едни и същи", категоричен е Кирил Вътев. 

Според него българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано.

"И причината е, че е в насипно състояние. Хората нямат вина, но те са се фокусирали върху субсидиите като спасително средство. Тези субсидии се полагат на земеделците и затова поискаха да ги получат веднага. Така че нищо повече от това, което им се полага, не е решено. Реши се да им се дадат веднага", каза още той. 

По думите му земеделието трябва да стане национален приоритет и няма никакво значение кой ще е министър.

"Не трябва да се отклоняваме от тази тема. Трябва да имаме една 30-годишна прогноза, на базата на която да направим една перспективна програма за развитието на земеделието в България", подчерта Вътев.

По думите му всеки български производител се бори сам: "Ние се конкурираме с изключително добре организирани и мощни кооперативи. С много мощни аграрни камари. Ние сме единствените, които нямаме кооператив", увери министърът.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини