Биволско сирене без грам биволско мляко засякоха на родния пазар

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Биволско сирене без нито грам биволско мляко е засечено на българския пазар. "Сдружение за достъпна и качествена храна" поръча тест на родни марки сирене и кашкавал в акредитирана международна лаборатория.

Проверени са 10 вида български овче сирене и кашкавал, а резултатите показват, че само един вид от тестваните най-скъпи и популярни продукти от този тип са приготвени само от овче мляко, съобщиха от сдружението.

Останалите, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене. Изследването е част от програма за граждански контрол върху хранителните продукти.

„Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват „овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, каза Андрей Велчев, председател на управителния съвет на сдружението.

От там припомнят, че е забранено наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикета на продукт.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини