19 българи от Пещерно спасяване в акция по спасяване на пострадал спалеолог в турската Моджа

Снимка: Пещерно спасяване
Снимка: Пещерно спасяване

19 българи от „Пещерно спасяване“ се включват в спасителна операция в пещерата Моджа, близо до град Анамур в Турция. Те заминават по искане за оказване на помощ от турската федерация на спелеолозите във връзка с пострадал човек, намиращ се на дълбочина 1040 метра в пещерата, съобщиха на Facebook страницата си от Националната асоциация на доброволците. В групата има спелеолог, провеждал проучвания в Моджа за период около три години.

Четирима от спасителите, които отпътуваха снощи с малък частен самолет вече са достигнали мястото на инцидента. Днес те ще участват в свалянето на още банки с кръв до пострадалия и е планирано да помогнат с прокарването на телефонната линия под - 500 м. 

За пострадалия вече се грижат лекари и спасители. Засега надеждата е той да бъде стабилизиран, за да може да излезе сам без носилка.

Помощ е поискана и от Хърватска и Италия, но там спасителните организации са част от държавни институции и все още чакат официалната покана от Турция и оформянето на зокументите им, уточняват от „Пещерно спасяване“.

Според изданието Върхове.ком пострадалият е американски спелеолог, който е получил стомашен кръвоизлив по време на експедиция в пещерата. Заедно с него в Морджа са били още 13 пещерни изследователи.

След като останалите разбрали за състоянието му, незабавно са уведомили властите и са потърсили помощ. Спасителни екипи са изпратени бързо в региона, за да се справят с тази критична ситуация, но предвид сложността ѝ се е наложило да потърсят международна помощ.

Нашите спасители са изключително подготвени и едни от малкото специалисти в района, които могат да помогнат. В групата е и специалист, който е провеждал изследвания в тази пещера за период от около 3 години, уверяват от Националната асоциация на доброволците.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини