Ах, това село Светля! С пъстър, красив и вълнуващ празник местните хора очароваха стотиците гости

Ах, това село Светля! С пъстър, красив и вълнуващ празник местните хора очароваха стотиците гости

За събора, който се проведе вчера в чудното село Светля, ще се говори дълго! Защото имаше толкова много очарование, усмивки, настроение и емоции! Всички - местните хора и стотиците им гости, се веселиха през целия ден от сърце и душа!

Празникът стартира с атрактивна футболна среща между настоящия отбор "Бомба" на селото и ветераните, които през годините са бранили футболната чест на Светля. Разбира се, че резултатът не бе от значение в двубоя, но мъжете на терена доставиха истинска наслада на зрителите с техничните си и спортменски изяви.

Кулминацията на събора бе откриването на обновената сграда на Народно читалище "Светлина - 1932”, което пази българщината и е извор на духовност. Лентата прерязаха кметът на община Ковачевци Васил Станимиров и Венцислав Тодоров – председател на Общинския съвет. А ремонтът на културната институция е ясен знак колко живо село е Светля. Бъдещето пред населеното място изглежда повече от светло!

Стотици потомци на селището и сегашните жители не спряха да пеят и танцуват заедно с всички изпълнители, които се качиха на сцената. Своя талант демонстрираха певци, музиканти и танцьори на различни фолклорни състави от община Ковачевци. Специално участие имаше Мъжка фолклорна група „Стар мерак” от Банско, която събра "буря" от аплодисменти от страна на присъстващите.

Седма поредна самостоятелна изложба подреди в Светля и майсторът на красивите кадри - Георги Ангелов от Банско. Той зарадва празнуващите хора със снимки на сурвакарската група на село Светля от празника Сурва в град Перник тази година. Фотоапаратът му е уловил цялата палитра от цветове, емоции, чувства и движения на сурвакарите от ковачевското селище.

Музикалната феерия от песни, мелодии и танци включваше концерт на Фолклорна формация „Кракра” от пернишкия квартал „Бела вода”, Певчевска група "Клабучка китка" от с. Пещера, Фолклорен състав към Народно читалище „Христо Ботев – 1928” - с. Копаница. След тази музикална дъга небето над Светля се оцвети от празнична заря.

„Най-радващото е, че всички сме обединени за развитието и възраждането на селото ни. След празника в събота ще чакаме другия голям празник, този на 13 януари – Сурва! Тогава очакваме да ни гостуват поканените от нас кукери от бабугерските махали на  Банско - „Костей блата” и „Вийново блато”, за традиционното надиграване”, споделиха жители на село Светля.

Село Светля-събор (2)

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини