Стопани, не забравяйте: При опожарени ниви подайте сигнал в ДФЗ

Снимка изюлстративна, източник: Bansko.bg
Снимка изюлстративна, източник: Bansko.bg

При пожар в нивите стопаните могат да информират и Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) чрез  нова онлайн форма за подаване на сигнали за опожарени земеделски площи. Новата форма бе въведена през миналата година и представлява електронна бланка, публикувана на видно място в сайта на институцията. Тя е лесно достъпна и дава възможност на гражданите за бързо и своевременно подаване на сигнал за пожар.

Гражданите, подаващи сигналите, трябва да предоставят данни за локализацията на опожарените площи – за тяхното местоположение, за местността и за вида на горящата растителност (нива, овощна градина, ливада, гора и др.). Изисква се и допълнителна информация за засегнатите площи като GPS координати на местността, както и приблизителния обхват на опожарените терени. В електронната бланка има възможност и за прикачване на снимка.

Сигналите за опожарени площи, които постъпват в ДФЗ – РА, се проверяват своевременно от екипи на „Техническия инспекторат“. Сигналите постъпват основно от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, както и от граждани. Местоположението на пожарите се локализира с GPS и се извършва измерване на засегнатите пощи. След като бъдат локализирани, данните постъпват в слой „Пожари“ в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ.

Паленето на стърнища е забранено и се санкционира както по националното законодателство, така и по европейските Регламенти. Глобите се налагат в рамките на системата за контрол и по кръстосаното съответствие, които са част от Националните стандарти за добро земеделско и екологично състояние на земята. Когато се установи опожаряване на стърнища от зимни и пролетни култури със слята повърхност (пшеница, ръж, тритикале, овес и ечемик) се отразява нарушение на Национален стандарт 6.

Източник: Агрозона.бг

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини